Toen ze zag hoeveel babyspullen er rond haar pasgeboren zoontje verschenen, raakte Astrid Oversier geïnteresseerd in een circulaire economie. Sinds vijf jaar droomt ze van een economie waarin afval niet meer bestaat en alles wordt hergebruikt. Bij C-Bèta, een oude Hoeve aan de Rijnlanderweg in Hoofddorp werkt de 38-jarige Haarlemse aan die nieuwe toekomst.


"We richten ons hier vooral op bedrijven omdat het daar allemaal moet beginnen", zegt ze. "De grootste kansen voor circulaire producten liggen in het lokaal produceren, en te zorgen voor producten die makkelijk uit elkaar te halen zijn met het gebruik van simpel te vervangen en duurzame onderdelen."

In de voormalige boerderij worden evenementen gehouden en zijn er presentaties van innovatieve producten en werkplekken voor circulaire ondernemers. C-Bèta is twee jaar geleden verbouwd, met uiteraard alleen hergebruikte materialen. Oversier: "Tuinkassen werden uit het Westland gehaald, en geen enkele tapijttegel zit vastgelijmd. Als er slijtage op looproutes ontstaat kunnen we ze makkelijk vervangen en worden ze naar de producent (Interface) teruggebracht die deze hergebruikt. De meubels zijn allemaal lokaal gemaakt van gerecycled staal en duurzaam hout uit Nederland en we hebben infraroodpanelen voor de verwarming met groene stroom van Tegenstroom van zonnepanelen die op een dak verderop liggen."

"We bieden hier een plek waar mensen samenkomen die al actief zijn binnen de circulaire wereld, of die inspiratie willen opdoen. Ik geloof heilig dat de tijd rijp is voor een omslag naar een circulaire wereld. Vooral millennials wennen aan de gedachte dat ze niet per se een product hoeven te bezitten, maar dat leasen of delen van een bijvoorbeeld een auto ook een oplossing is."

[SPEELGOED] Dat geldt in elk geval voor de jonge moeder zelf. Toen ze zag hoeveel speelgoed en gebruiksspullen rond haar zoon verschenen, besloot ze tot actie. 'Veel dingen werden maar tijdelijk gebruikt. Destijds waren er geen oplossingen om te delen. Ik keek naar die overdaad aan speelgoed en dacht: kan dit niet anders? Natuurlijk wel! Ik ben gestart met het bedrijf Mr Beetle dat kinderspullen verleast. Er blijkt een grote vraag naar te zijn."