Onlangs bezocht de bekende zwerfafvalactiviste Steef de Ruijter en een duurzaam actieteam het centrum van Hoofddorp, op uitnodiging van NMCX. Daar overhandigde De Ruijter winkeliers de speciale schoonposter met haar boodschap ‘Maak een miniverschil’. Eerder werden winkelgebieden Floriande en de centra van Nieuw-Vennep, Zwanenburg en Badhoevedorp bezocht. Het doel was winkelpersoneel bewust te maken van het voorkomen en opruimen van zwerfvuil.
Steef en haar team werden overal hartelijk ontvangen. "Je merkt dat ondernemers veel waarde hechten aan een schoon en opgeruimd winkelcentrum. Ze realiseren zich vaak zelf een stukje bij te kunnen dragen. In dit geval door een poster van ons op te hangen. Maar er zijn ook winkeliers en werknemers die actief er wat aan doen door simpel een bezem pakken en vuil op te ruimen."

En dat is hard nodig want volgens de projectleider zwerfafval bij NMCX ligt er zomaar een tsunami aan wegwerpspul als we hier niets aan doen. "Ik wil benadrukken dat afval niet altijd expres op straat belandt. Ik ben vroeger ook wel eens iets vergeten op het voetbalveld. En dat waait dan snel de sloot in. We hebben nu vooral metingen gedaan, wat voor materiaal ligt waar. En hoeveel. De komende maanden gaan we alles in kaart brengen en via de computer een betrouwbaar overzicht maken. In het najaar wil ik met harde cijfers komen."

Je gaat mij niet vertellen dat een paar jongeren verantwoordelijk zijn voor duizenden stukjes zwerfafval


Hij laat zich niet makkelijk verleiden de bezochte winkelcentra te op gevoel beoordelen. "Dat zou niet eerlijk zijn. We willen cijfers. Nou vooruit dan: Hoofddorp leek het schoonst. Of dat zo is, zal moeten blijken." Over het soort afval is hij duidelijker. "Peuken. Ongelooflijk hoeveel stukjes sigaretten er worden weggegooid. Een rare gewoonte. Verder vooral verpakkingsmateriaal van etenswaren die ter plekke in supermarkten zijn gekocht. Van krentenbollen tot Snickers."
"Opvallend was dat inwoners in het algemeen tevreden zijn over de prullenbakken. Sommige mensen gaven aan dat een reden om een peuk op straat te gooien is dat ze het eng vinden iets in een vuilnisbak te gooien. Ze zijn bang voor brand."

Als er naar veroorzakers wordt gezocht wil de 51-jarige absoluut geen beschuldigend vingertje richting de jeugd van Haarlemmermeer wijzen. "Ik doe daar niet aan mee. Je ziet in winkelcentra eigenlijk vrij weinig scholieren. Een klein deel van het zwerfafval bestaat uit blikjes RedBull, cola, AA-drank. Je gaat mij niet vertellen dat een paar jongeren verantwoordelijk zijn voor duizenden stukjes zwerfafval. Het zijn in winkelgebieden ook volwassenen en zeker niet alleen jeugd. Het zou kunnen dat schoolomgevingen een ander beeld laten zien. Een belangrijke conclusie."

Bawits en het centrum voor duurzaamheid gaan de komende maand verder aan de bak om winkeliers en publiek bewust van de nadelige gevolgen van zwerfafval en wat er aan te doen is. "We haken in op de stelling van Steef de Ruijter dat als iedereen een miniverschil maakt, het resultaat groot kan zijn. Dat gaat lukken, let maar op. Ik voel me gesterkt door de Buurt Cleanup Nieuw-Vennep. Daar is een groep enthousiaste bewoners aan de gang gegaan om hun leefomgeving schoon te maken. Als in je in het dorp loopt zie en voel je het verschil met een jaar geleden. Dat resultaat moet ook in de winkelcentra van Haarlemmermeer te behalen zijn. Op naar een acht!"