Stichting Fort van Hoofddorp en Stichting MEERGroen hebben de handen ineen geslagen om de recreatieve en ecologische potentie van het forteiland optimaal te gaan benutten. Daarvoor worden mensen gezocht al dan niet groene handen, die er plezier in hebben het fort en de buitenruimte verder te onderhouden en ontwikkelen tot een bruisende en bloeiende plek met fruit- en kruidentuinen, een bloemenweide en klein openluchttheater.

Coördinator Franke van der Laan: "We hebben al twintig aanmeldingen voor deze locatie binnen. Dat is meer dan gemiddeld na een oproep. Ik hoopte daar ook een beetje op, want dit is een aansprekend project met een combinatie van natuur en cultuur. Naast werken in het groen, zijn er ook vrijwilligers nodig voor bijvoorbeeld het geven van rondleidingen."

"Er zit in principe geen limiet op het aantal vrijwilligers dat zich meldt. Niet iedereen kan op dezelfde dag, en we hebben ook nog veel andere projecten waarvoor ik mensen warm kan maken. En er is heel wat te doen op het fort. Je praat over een terrein van een hectare groot. Het is veel werk om dat netjes te houden. We troffen bijvoorbeeld een situatie aan met 20 kuub distels, die we hebben gekort. Maar nu zijn ze weer aan het uitgroeien, dus de distels moeten worden uitgestoken. Verder hebben we 200 fruitstruikjes gepland. Er valt van alles te plukken. Er zijn plannen voor een kruidentuin, boomgaard, groentetuin, bloemenweide en een theater. Ook moeten er publieksvriendelijke hekken komen."

De een vindt het leuk om te zagen en schroeven, een ander is graag bezig in de kruidentuin, een derde vindt snoeien het einde

Het is een kwestie van hoe meer mensen helpen, hoe beter. Van der Laan: "Binnen MEERgroen hebben we veertig projecten, dus er is voor ieder wat te doen. Ik probeer 25 verschillende thema's aan te bieden. Wat het populairst is? Dat is een makkelijke vraag, zonder antwoord. Voor iedereen ligt dat anders. De een vindt het leuk om te zagen en schroeven, een ander is weer graag bezig in de kruidentuin, een derde vindt snoeien het einde."

"Ook het profiel van een groene vrijwilliger is heel verschillend. Het zijn lang niet allemaal gepensioneerden die nog iets willen doen in het leven. Je hebt vrouwen van middelbare leeftijd, studentes, ouders met kinderen, maar ook werknemers van de grote kantoren in Haarlemmermeer. Wij proberen ze te laten zien dat de maatschappij om iets anders draait dan alleen het principe van meer, meer, en meer. We willen een andere manier van denken mee te geven. Het is vooral leuk om in de natuur bezig te zijn."

"Bij ons staat 'leuk' centraal. Een woord dat je helaas nergens in het wetboek vindt. Het is leuk om met z'n alleen in de natuur bezig te zijn, een kop koffie te drinken en een bak soep te eten. En om na afloop met een zak bramen naar huis te gaan."

"Gelukkig gaan steeds meer mensen dit inzien. Bij MEERgroen hebben we ruim 800 vrijwilligers waarvan honderd die elke week of maand werken. Op jaarbasis werken die bijna 20.000 mandagen. Tel daarbij op de vrijwilligers van de Heimanshof en het IVN, dan denk ik dat er in Haarlemmermeer op jaarbasis al snel duizend mensen op vrijwillige en gestructureerde basis actief zijn in de natuur."

Geïnteresseerden worden uitgenodigd voor een informatieavond op het fort om nader kennis te maken op woensdagavond 29 juli. Graag aanmelden via Franke van der Laan: info@stichtingmeergroen.nl of 06-48226490. Voor meer informatie kan men ook contact opnemen met Stichting Fort van Hoofddorp via verbindingsofficier FemmeHammer: femme@fortvanhoofddorp.nl of 06-24511211.

Franke van der Laan
Foto: Franke van der Laan
Franke van der Laan (rechts): er is voor iedereen altijd wel iets te doen.