Milan Dijkstra (17), vwo HVC

"Ik ben niet iemand van last-minute en stond er prima voor. Ik ben dus geslaagd”, zegt Milan Dijkstra uit Nieuw-Vennep zelfverzekerd. Toch houdt hij een onbevredigend gevoel over aan de achterliggende maand. “Na de eerste toespraak van Rutte werd de toetsweek van de dinsdag erop uitgesteld. Daarna brak een periode aan van weken onduidelijkheid. Gaan de toetsen later nog door? Wat gebeurt er met herkansingen? Hoe zit het met het examen? Niemand wist het zeker. Totdat we na drie weken het bericht kregen dat er geen examens zouden komen en de cijfers van de toetsen leidend zouden zij, overigens zouden die al voor de helft meetellen.”

“Nog steeds heb ik niets definitief gehoord en moet ik nog een opdracht afmaken, maar ik weet zeker dat ik mijn diploma krijg. Dat zal waarschijnlijk 1 juni gebeuren. Op het HVC staat 4 juni gepland als Dag van de Vlag. Maar echt geslaagd voel ik me niet. Ik had graag afscheid willen nemen van de leerkrachten. Met sommigen heb je drie of meer jaar contact samengewerkt en dan had het leuk geweest ze een laatste hand te geven. Het schijnt dat we volgend schooljaar alsnog een diploma-uitreiking krijgen, wie weet kan het dan wel.”

Milan wordt in juni 18 jaar en had groot willen uitpakken. “Dat zal niet kunnen. Ik loop sowieso heel wat feesten mis in deze periode. Maar misschien dat de vakantie nog wel doorgaat, met acht vrienden begin augustus naar Tenerife. Als dat ook niet kan, stap ik toch wel met een heel ander gevoel volgend jaar de VU in Amsterdam voor mijn studie bedrijfskunde binnen, dan dat ik drie maanden geleden had gedacht.“

Romy Krom 17, havo, KSH

Romy Krom heeft vorig jaar mogen proeven aan de examenfeesten toen ze gepland haar havo-diploma liet lopen. De PROM Night en een driedaagse examenreis pakte ze zonder papiertje nog wel mee. Het echte werk dit jaar gaat echter net als haar klasgenoten aan haar neus voorbij, áls ze was geslaagd overigens. Ze is nogal terughoudend over haar kansen. "Ik juich pas ik als ik op 4 juni mijn diploma in handen heb", zegt ze. "Ik sta er goed voor maar heb nog niet alle cijfers binnen. Vooral met scheikunde en biologie heb ik aardig wat moeite."

"Dat ik geen examen heb kunnen doen vind ik best wel jammer. Je hebt een aantal jaar geleerd om te laten zien wat je kan, en nu heb ik het gevoel dat het voor niets is geweest. Het is ook niet handig voor een vervolgopleiding, want ik weet niet wat ik nog kan. Maar ja, om nu verder te leren terwijl er geen examen meer komt, doe je niet. Niemand natuurlijk."

De feestvakantie met drie vriendinnen naar Lloret de Mar is komen te vervallen waardoor Romy de komende tijd kan gebruiken voor het volgen van online danslessen, spelletjes spelen met haar gezin, wandelen én een keuze maken naar welke school ze volgend gaat. Ze twijfelt nog tussen de de opleiding pedagogiek op de hogeschool in Amsterdam of Den Haag.

"Verder probeer ik mijn vriendinnen zou veel mogelijk te spreken via de telefoon. Soms zien we elkaar, maar het is wel lastig om de gepaste afstand te bewaren."

Dion van Rijswijk (17), havo KSH

"Ik heb hiervoor mavo gedaan en weet dus wat het is om examen te doen, en daarna feest te vieren. Dat lopen we allemaal mis", zegt Dion van Rijswijk uit Hoofddorp. "Je moet eerst veel leren, je hebt stress of je geslaagd ben, maar daarna breekt een periode aan van feesten, vakantie en veel met vrienden afspreken. Gelukkig heb ik dit al eens meegemaakt, maar het is jammer voor de anderen dat ze dit mislopen."
Voor Dion is de afgelasting van de examens echter niet alleen een teleurstelling. "Punt één ik ben geslaagd. Punt twee, ik stond er niet heel goed voor. Eigenlijk was het de vraag of ik het wel gered zou hebben. Ik had veel tijd moeten steken in wiskunde, waarvoor ik op een 5,2 stond. Ook blink ik niet bepaald uit in natuurkunde. het had betekent dat ik zeker drie, vier weken bijna de hele dag had moeten blokken."
Toch had hij liever wel examen gedaan, met de gebruikelijke euforie na afloop. "Het had een mooie periode geworden waarin ik achttien werd en met vrienden pretparken in Duitsland, Frankrijk en België zou bezoeken. Nu kan je weinig, alhoewel ik dankzij mijn werk bij Jumbo nog redelijk veel mensen zie."
Dion doet volgend jaar de opleiding creative business op de Hogeschool Amsterdam.

Rutger Knibbe (18), vwo HVC

Rutger Knibbe is als een van de weinigen tot begin mei actief geweest met school. Om zijn SE-programma helemaal af te ronden, stond drie weken geleden M&O op het programma en 8 mei nog Frans mondeling, een klus die via microsoft teams geklaard is. "Het is een uitkomst dat dit kon, maar ik had liever face to face gezeten dan achter een scherm. En nee, spieken kan niet,", lacht hij. "Vooraf moet je via je camera de hele omgeving van je bureau laten zien."

De inwoner van Nieuw-Vennep vindt weinig troost in het gegeven dat hij deel uitmaakt van een unieke lichting. "Ja, inderdaad bijzonder, volgend jaar zal het ongetwijfeld weer normaal gaan. Ik had liever ook gewoon een einde met diploma-uitreiking gehad. Ik heb zes jaar hier gezeten, met bijna elk jaar dezelfde mensen. Dan wil je daar uitgebreid afscheid van nemen. Gelukkig schijnt er volgend schooljaar nog iets van een uitreiking gepland te zijn. Ik wacht af. Overigens vind ik het voor leerlingen uit klas 5 nog erger, want die hebben een groot risico dat ze achter gaan lopen."

"Ik ben er nog niet uit wat ik volgend jaar ga doen. Ik twijfel tussen twee studies. Voorlopig werk ik als vakkenvuller bij Albert Heijn, speel gitaar, en maak om de dag een rondje om de Toolenburgerplas. Feesten zit er voorlopig niet in, maar wie weet wel een vakantie in augustus."

Anne Boersma, 17, havo KSH

Anne Boersma is blij dat de examen niet doorgingen. "Ik had het waarschijnlijk niet gehaald", zegt de scholiere uit Hoofddorp. "Ik heb een pakket met talen, waar ik goed in ben. Maar er zat ook geschiedenis en aardrijkskunde bij, wat mij niet goed ligt. Voor geschiedenis stond ik maar een vijf en dat had ik onmogelijk kunnen ophalen."

"Het leren voor het examen had me ongetwijfeld veel stress bezorgd. Ik was waarschijnlijk hele dagen van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat bezig geweest. Dat is nu dus voorkomen. Gelukkig maar."

Anne baalt er wel van dat de diploma-uitreiking en het examengala niet door gaan. Verder had ze uitgekeken naar een vakantie in Frankrijk. "We zouden met z'n allen begin juni naar een groot huis met zwembad in Saint-aubin-sur-loire, in bourgogne gaan. We hebben het moeten annuleren. Sommigen wilden het nog wel naar een latere datum verplaatsen, maar niet iedereen was het daarmee eens. Nu gebeurt er niets. Ook zou ik met mijn moeder en opa naar Disneyland gaan. Dat kan ook niet."

Anne gaat volgend jaar naar de Pabo

Patrick de Bruijn (17), vwo Herbert Vissers College

Een alles goedmakend einde zit er voor Patrick de Bruijn uit Nieuw-Vennep niet in. Hij is geslaagd, dat wel, maar met de hakken over de sloot. "Voor alle kernvakken stond ik een 5,7. Als ik iets van mijn periode op de middelbare school jammer vind, is het dat ik niet wat harder heb gewerkt. Ik kwam mezelf nog eens tegen doordat ik te weinig had gedaan. Toch ben ik nog nooit blijven zitten. Steeds ging ik net aan over."

"Ik had de examens willen gebruiken om mijn cijfers omhoog te halen. Bij een SE wordt er dieper op de stof ingegaan. De examenstof is een stuk meer, maar de vragen zijn wat algemener. Dat ligt me beter. Ik had het er best voor over gehad om deze weken van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat te leren. Mijn ouders waren juist opgelucht dat het examen niet doorging, omdat er ook best een risico was dat ik zou zakken."

"Wat ik jammer vind is dat de laatste periode zo rommelig is verlopen. Er was veel onzekerheid. Je hebt geen eindexamen gedaan, er waren geen feesten. Jammer, ik heb al met al een mooie tijd gehad, maar die is niet goed afgesloten."

Volgend jaar begint Patrick aan de studie bedrijfskunde aan de VU Amsterdam.

Eigen foto
Foto: Eigen foto
Dion van Rijswijk.
Eigen foto
Foto: Eigen foto
Patrick de Bruijn.
Eigen foto
Foto: Eigen foto
Anne Boersma.
Eigen foto.
Foto: Eigen foto.
Romy Krom.
Eigen foto
Foto: Eigen foto
Rutger Knibbe.