"Tot vlak voordat ik hier twaalf jaar geleden kwam werken, was het een traditie om de cijferlijsten bij de leerlingen thuis te brengen", zegt de docent Duits en coördinator havo 3 tot en met 5. "Destijds was bij de bezorging niet bekend wie wel en niet geslaagd was. Dat bleek pas na openmaken van de envelop. Leerkrachten wisten zelf ook de uitslag niet, dus het kon best spannend worden."

"Daarna werd het gebruikelijk dat leerlingen over de uitslag werden gebeld, en dat de geslaagden naar school gingen om de cijferlijsten op te halen. Het was altijd een feestelijke gebeurtenis en voor sommigen een ontlading na een paar weken van spanning. De oudercommissie stond klaar met hapjes en drankjes. Iedereen feliciteerde elkaar. Helaas loopt alles dit jaar een beetje anders. Dat is toch wel een beetje sneu. Daarom hebben we bedacht de traditie op te pakken en de lijsten weer langs te brengen."

De leerkrachten van het gebouw aan de Baron De Coubertinlaan zijn enthousiast over het idee. "Deze actie past goed bij het Haarlemmermeer Lyceum BDC. De band tussen leerkracht en leerling is hecht en loopt soms zelfs na de schoolperiode door. We zijn een frisse open school, met een jong lerarenkorps. Ik ben een van de oudste," lacht Joosten (46), waarvan haar man overigens een collega is. "Sommige leerkrachten hebben vroeger zelf als leerling de lijst thuisgebracht gekregen. Dat ging er informeel aan toe begrijp ik. Er werd net zo makkelijk binnen gezellig een kopje koffie gedronken."

"Nu zal dat waarschijnlijk weinig voorkomen, want je zit nog steeds met de gewenste afstand. De bedoeling is coronaproef aan te bellen en de envelop op de stoep neer te leggen. Maar kan wel ludiek worden hoor. Twee leerkrachten gaan met een met versierde camper op pad, een ander gaat een kind overvallen op het werk. Een derde neemt alle leerlingen van één klas voor haar rekening."

"Het gaat in totaal om een kleine 300 leerlingen van mavo, havo en vwo. De mentoren gaan sowieso, de rest van de beschikbare docenten verdeelt de taken. Er wordt een schema opgesteld met een zo praktisch mogelijke route. Niet iedereen doet mee, sommigen hebben kleine kinderen of kunnen om een andere redenen niet zomaar weg. Bij elkaar heb je 25 tot 30 man die gaan rondrijden. In een middagje is het wel gebeurd. De meeste leerlingen wonen in Hoofddorp of directe omgeving, een enkeling in Amsterdam, maar daar hebben we ook leerkrachten wonen dus die kunnen daar mooi heen."

Of de traditie in ere wordt hersteld, durft Joosten niet te zeggen. "Het is spannend hoe dit ontvangen wordt. Maar ik denk als de situatie volgend jaar normaal is, er toch wordt voor gekozen voor de gezellige bijeenkomst op school."

t.joosten@haarlemmermeerlyceum.nl.

Fictieve cijferlijst