"Het zit zo: door de coronabeperkingen was het schoolkamp dit jaar afgelast. Ontzettend jammer vind ik dat. Wie herinnert zich niet het afscheid van de basisschool met de musical en het kamp? Toen de maatregelen werden versoepeld, zijn wij met een aantal ouders naar de directeur gestapt om te vragen of het kamp alsnog door kon gaan. Hij wilde wel, maar het stichtingsbestuur greep in. Er kon voor ons geen uitzondering worden gemaakt. Nee is nee."

De groep ouders besloot het anders aan te pakken. In het diepste geheim wilden ze toch een eindkamp organiseren, maar dan onder de noemer van een feest. De leerkrachten mochten wel een kijkje nemen, maar kregen geen enkele verantwoordelijkheid. De rest van de ouders werd overgehaald mee te doen en op één jongetje na, hij was al op vakantie, waren alle 44 kinderen van de partij. 's Nachts zouden voor de veiligheid een ambulanceverpleger en veiligheidscoördinator aanwezig zijn, evenals vier ouders, waardoor in alle zes tenten een volwassene sliep.

"We hadden bij een zeer vriendelijke boer Dirk in Park 21 ruimte gekregen om te overnachten. Donderdag zijn de twee groepen 8 op de fiets daar heen gegaan en werd er geluncht. De groepen werden verdeeld in felroze en felgroen zodat ze makkelijk bij de eigen klas konden blijven. Daarna ging een groep naar Klimpark21, dat mocht voor een vriendenprijsje. De anderen deden een obstakelrace en het schietspel Archery attack. Na een wissel fietsten we terug naar de boer, waar zes tenten opgezet waren door vrijwilligers van voetbalclub HBC uit Heemstede, waar mijn man actief voor is. De weekendtassen waren door de ouders gebracht. De barbecue kon beginnen, ook al gesponsord, deze door Slagerij Melman uit Vijfhuizen."

Na wat voetballen en andere gekkigheid maakte boer Dirk een enorm kampvuur en werden er volop marshmello's geroosterd. "Na het avondspel moest iedereen naar bed, maar ik geloof dat maar 10 procent heeft geslapen", lacht M. "De volgende ochtend vielen sommigen bijna om. Twee lagen er te slapen in een kruiwagen. Anderen waren duidelijk slaapdronken. Sommigen hadden even geen praatjes meer. Een paar ouders zijn naar Dirk van den Broek Toolenburg gedaan die een ontbijt wilde sponsoren. Met broodjes, fruit, vleeswaren en melk kwamen ze terug en krabbelde iedereen weer een beetje op voor het laatste onderdeel hutten bouwen. Daarna ging iedereen naar huis."

De 'stoute moeder' heeft geen spijt dat zij met andere 'foute ouders' stiekem een schoolkamp heeft georganiseerd. "Nee, zeker niet. Het was al met al fantastisch. Toch nog een mooie afsluiting van hun basisschoolperiode!"