De boodschap van de 1.59 minuut durende ‘ trailer’ Erfgoed Leeft! is: Erfgoed is niet van gisteren, maar die van vroeger, die van nu en die van morgen. Bossman: "Hierin werken Haarlemmermeermuseum de Cruquius, Fort van Hoofddorp, CRASH '40-'45, Stoomgemaal Halfweg en het Nederlands Transportmuseum in Nieuw-Vennep samen. Op zich uniek, want in Nederland is men te vaak nog elkaars concurrent. Maar als we gezamenlijk optrekken kunnen we meer bereiken."

"Doel is onderwijspersoneel te interesseren voor erfgoed in de buurt. Wij denken dat dit een essentieel deel van het onderwijs en opgroeien is. Je hoeft geen verre schoolreisjes te maken om iets educatiefs en interessants te vinden. Om de hoek is genoeg te doen. We zijn op zoek naar stevige verbinding tussen scholen en erfgoedinstellingen, bijvoorbeeld voor een periode van twee of vier jaar. Dan kan een stukje vakoverschrijdend programma worden opgebouwd met enige diepgang."

Het snelle en professioneel geschoten filmpje heeft ietwat weg van een pretparkreclame. Bosmann denkt dat dit de juiste manier is om het onderwijs te verleiden. "Leerkrachten hebben geen tijd meer om een halve documentaire te bekijken als mogelijk onderwerp voor een een klasse-uitje. Daarom hebben de musea de film niet zelf gemaakt. Die expertise is er niet. De opdracht is gegaan naar Meerdoc, die hebben de juiste snaar weten te raken en het erfgoed van het stoffig imago af geholpen. Het is een levendig beeld geworden waar de betrokkenen tevreden over zijn."

De film is 10 december uitgekomen, een half jaar later dan gepland. De coronacrisis en de schoolvakantie zaten in de weg. Bosmann: "Nu slaat de coronabeperking opnieuw toe en zijn de erfgoedinstellingen weer dicht. Vervelend voor de musea en de leerlingen: geen klas kan de musea nu bezoeken. Maar wij zijn bezig met een lange termijn planning. Erfgoedonderwijs kwam altijd op de laatste plaats. Als een school aan cultuur gaat doen, gaan muziek, dans, beeld, theater voor. Wij willen dat de komende jaren veranderen.”

De video is hier te bekijken: https://youtu.be/41unN1LLuA8

<p>Pr</p>
Foto:

Pr

Een screenshot uit de film.