Een win-winsituatie ligt in het verschiet, maar het is nog even afwachten hoe het loopt. Na tien jaar plannen en renoveren zou het ‘Fort van Hoofddorp’ half april eindelijk open gaan. Maar terwijl de publieke functies zoals horeca, een stadspark en het openluchttheater er fris en uitnodigend bij lagen, sloeg het coronaspook toe. Architect Schoemaker en compagnon in dezen theaterproducent Femme Hammer houden de deur voorlopig nog gedwongen op slot, en Beydals restte iets anders dan doorgaan met de glazen poetsen.

Ondertussen is Vis aan de Linie open. "Drie weken nu", zegt de bedrijfsmanager, die werkt voor de eigenaars Jordy de Vos en Aagtje Docter. "En het bevalt ons. We zitten hier op een unieke locatie. Ik ben vanaf het begin, een krap jaar geleden, betrokken bij de exploitatie. Toen we de kans kregen om hier een restaurant te vestigen zijn we gaan nadenken wat de mogelijkheden allemaal zijn. Je moet een pakkend concept hebben, iets wat er nog niet is in Hoofddorp. Het werd daarom een visrestaurant, met veel producten van dichtbij. Het past een beetje in de geschiedenis van de waterlinie die diende om de kustlijn te verdedigen."

"Daarna gingen we aan de slag met het uiterlijk. Een fort is niet gebouwd voor gezellige omstandigheden, dus er was nogal wat werk een de winkel voor ons en de architect. In samenspraak hebben we een combinatie gemaakt van authentiek en modern. De betonnen wanden zijn nog zichtbaar, maar er ligt een moderne gietvloer. Voor de tafels hebben we voor hout gekozen, vanwege de natuurlijke en robuuste uitstraling."

Het restaurant telt 70 stoelen, het terras heeft 80 plekken. Beydals: "We hebben verder een feestzaal en vergaderruimte, alles ingepast in de omgeving. Je ziet in eerste instantie geen restaurant, mensen moeten het kennen. Op de een of andere manier moeten we ons profileren, want je kan geen neonlogo aan de gevel hangen, de naam wordt heel bescheiden getoond. Onze kracht is mond-tot-mondreclame. Wat dat betreft merk ik dat we het goed doen."

"het is nu even afwachten hoe we ons hier ontwikkelen. aan het grotendeels hoofddorpse team zal het liggen. iedereen heeft er enorm veel zin in. in oktober komt de eerste bruiloft, de rondleidingen starten misschien snel. Zanglessen worden al gegeven door Bibian Buil, en wie weet zijn er binnenkort al coachingssessies, en voorstellingen in het openluchttheater. we zoeken daarbij volop verbinding met de beheerstichting."

Voorzitter Serge Schoemaker zal blij zijn met het enthousiasme vanuit de horeca, want die heeft een belangrijke plek in de exploitatie. "Zowel economisch als publiekstrekker. Het is de grootste huurder en zat altijd in de plannen voor de renovatie van het fort. We hadden eerder wel een aantal afvallers, maar de animo was vrij groot."

"We hebben Vis aan de Linie geadviseerd bij de inrichting van het restaurant. De verbouwing is een hele operatie geweest. Voor het restaurant, dat op de bovenverdieping ligt, moest onder andere verwarming, airconditioning, elektra en sanitair worden aangelegd. Niet alles mocht vanwege de status als werelderfgoed. Maar de charme is juist de ingetogenheid. Wat betreft activiteiten zoeken we naar een wisselwerking. Wij willen graag culturele activiteiten, en zij zijn daarin een belangrijke partner. Als er bijvoorbeeld een schoolklas komt, dan bieden we samen een pakket aan. Andersom kan wellicht ook. We willen er een levendige plek van maken."

Het is niet zo dat het restaurant voor een spreekwoordelijke appel en ei aan huur betaalt. "We hebben wat betreft huurprijs rekening gehouden met mogelijkheden en onmogelijkheden op deze locatie. Maar niets voor niets. Je praat wel over een gaaf en karakteristiek pand."

"Ik ben zeer tevreden over het eindresultaat van het fort. Onze insteek was het fort te behouden en aan te passen aan de moderne tijd. Dat is gelukt. Veel mensen zijn nieuwsgierig. Jammer genoeg zijn de publieksruimtes nog niet open, alleen via het restaurant kan je iets van de binnenkant van het fort zien. Binnenkort gaat het buitenterrein open en stapsgewijs willen we rondleidingen voor groepjes aanbieden. In augustus moet het hele terrein open zijn en beginnen we twee rondleidingen per week."

Het Fort bij Hoofddorp is een fort van de Stelling van Amsterdam. Het is gelegen in een knik van de Geniedijk Haarlemmermeer, ten westen van de Hoofdvaart. Oorspronkelijk lag het ten zuiden van Hoofddorp, tegenwoordig er middenin.

Het fort is aangelegd rond 1903-1904. Het was een model A fort. Het is een van de twee forten van de Stelling met twee verdiepingen, Fort bij Spijkerboor is de andere uitzondering. Beide verdiepingen tellen 13 kamers. Het gebrek aan ruimte is ook de reden waarom er maar een keelkazemat werd gebouwd, terwijl twee voor de forten normaal was. Aan het hoofdgebouw zit een frontgebouw vast die via een poterne is te bereiken. Voor het frontgebouw ligt nog een gietijzeren front-caponnière. Deze caponnière, Fort aan de St. Aagtendijk was hiermee ook voorzien, had schietsleuven aan de zijkant en kon zo de gracht aan beide zijden van het fort met mitrailleurs onder vuur nemen.

In de Tweede Wereldoorlog werd het fort door de Luftwaffe gebruikt als paardenverzorgingsplaats. Na de oorlog fungeerde het twee jaar als interneringskamp voor politieke delinquenten. In de eerste jaren na de oorlog werden de fortwachterswoning en de genieloods gesloopt. Daarna is het nog een tijd als magazijn gebruikt door de Nederlandse luchtmacht.

Tegenwoordig is het fort in gebruik door een plaatselijke sportschuttersvereniging, als schietbaan. Ook de plaatselijke muziekschool heeft het gebruikt. In 1977 is molen De Eersteling verplaatst naar een heuveltje op het, bij het fort behorende, aardwerk (het zogenoemde glacis).

In augustus 2013 reserveerde de provincie Noord-Holland een bedrag van 900.000 euro voor de ontwikkeling van het fort.[1] De gemeente Haarlemmermeer wil, als eigenaar, het fort herbestemmen. Er zijn plannen in het fort voor een pannenkoekenrestaurant, openluchttheater en educatief centrum gericht op inundatie.

Hart Nibbrig
Foto: Hart Nibbrig
Fort van Hoofddorp
Hart Nibbrig
Foto: Hart Nibbrig
Fort van Hoofddorp
Hart Nibbrig
Foto: Hart Nibbrig
Fort van Hoofddorp
MWA Hart Nibbrig
Foto: MWA Hart Nibbrig
Fort van Hoofddorp
Hart Nibbrig
Foto: Hart Nibbrig
Fort van Hoofddorp
Hart Nibbrig
Foto: Hart Nibbrig
Fort van Hoofddorp
Jan Aukes
Foto: Jan Aukes
Jan Aukes
Foto: Jan Aukes
Jan Aukes
Foto: Jan Aukes
Jan Aukes
Foto: Jan Aukes
Jan Aukes
Foto: Jan Aukes
Jan Aukes
Foto: Jan Aukes
Jan Aukes
Foto: Jan Aukes
Jan Aukes
Foto: Jan Aukes
Jan Aukes
Foto: Jan Aukes
Jan Aukes
Foto: Jan Aukes
Jan Aukes
Foto: Jan Aukes
Jan Aukes
Foto: Jan Aukes
Jan Aukes
Foto: Jan Aukes
Jan Aukes
Foto: Jan Aukes