Aan de de Pesetaweg in Nieuw-Vennep heeft Tamoil half juli een onbemand tankstation geopend waar klanten 24/7 kunnen terecht kunnen. Later komt ernaast een wascentrum met wasstraat en drie wasboxen. Tamoil is meer dan 70 jaar actief op de Nederlandse brandstofmarkt en exploiteert 213 tankstations in Nederland, een marktaandeel van ruim 5 procent.

“Deze kans kwam voorbij en we hebben hem gepakt”, zegt Ronald Kempen, Managing Director Tamoil Nederland over de reden om naar Nieuw-Vennep te komen. “We zitten vooral in het noorden en zuiden van het land. In het midden en westen zijn we minder aanwezig en daar willen we verandering in aanbrengen. Als we ons ook elders in Haarlemmermeer kunnen vestigen, zullen we dat zeker niet laten.”

De realisatie van het tankstation past in de strategie van de gemeente om zoveel mogelijk tankstations en zelfstandige elektrische laadstations uit de woonkernen van Haarlemmermeer te weren. Het heeft ruimte beschikbaar gesteld langs uitvalswegen en op bedrijventerreinen. De huidige exploitanten krijgen voorrang die ruimte in te nemen door hun bedrijf te verhuizen. Maken ze daar geen gebruik van, dan krijgen nieuwkomers zoals Tamoil een kans. Er zijn twaalf nieuwe locaties aangewezen.

Eerder verhuisde Esso Benelite van het centrum van Hoofddorp naar de kruising van de Bennebroekerweg en de Spoorlaan waar het open ging onder de naam Fieten Olie. Peter Hendriksen gaat met zijn tankstation in Vijfhuizen naar de Vijfhuizerweg bij de Drie Merenweg. Hij zei eerder in HCnieuws niet zitten te wachten op een uitbreiding van het totale aantal benzinestations in Haarlemmermeer. "Niet zo handig lijkt me dat. We zitten in een krimpende markt. Er is voldoende aanbod in onze gemeente."

Met Tamoil is er voor het eerst sinds lange tijd toch een nieuwkomer. Dat lijkt logisch want Haarlemmermeer heeft relatief weinig benzinestations. Geen een op Drie Merenweg en slechts eentje op de Kruisweg. De snelwegen A4, A44, A5 en A9 tellen slechts bij elkaar twee tankstations, op de A4 en dan ook nog naast elkaar.