Collegepartijen PvdA, VVD, CDA en HAP vinden dat er vaart moet worden gemaakt met de plannen. Links- of rechtsom. Woordvoerder Dicky Kerkhoff (PvdA) wil van het gemeentebestuur weten waarom de panden op de hoek nog overeind staan. "In het kader van de centrumvernieuwing in Hoofddorp zijn we 10 jaar geleden gestart met het ontwikkelen van woon- en winkelcomplex Concourslaan-Tuinweg. Dat gebeurt grotendeels door Square Garden BV. Zij hebben de door hen verworven panden intussen gesloopt. Maar Concourslaan 53-55 wordt ontwikkeld door de eigenaren Khemai en Bakker. Zij doen dit op basis van ‘zelfrealisatie’. Dat schiet niet op. Al op 5 november hebben ze een onherroepelijke vergunning gekregen voor hun plan. Dat betekent dat er binnen zes maanden moet worden gebouwd. Het ziet er naar uit dat ze op verlenging uit zijn."

ONAANTREKKELIJK "Wij vinden echter dat het woon- en winkelcomplex zo snel mogelijk gerealiseerd moet worden. Het maakt niet uit door wie. De straat is onaantrekkelijk, niet bevorderlijk voor omzet van ondernemers en woonplezier van omwonenden. Het regent klachten. Helaas zien wij weinig voortgang. Pas nadat het onderwerp door ons is opgepakt is er door Khemai en Bakker gereageerd via een raadsadres (brief aan de gemeenteraad, red), met een verklaring voor het uitblijven van voortgang. Die wordt gezocht in een door Square Garden BV ingediend bezwaar bij de gemeentelijke bezwaarschriftencommissie en bij de rechtbank; een wijziging van het bouwplan; en een trage reactie van de gemeente op de wijziging van het bouwplan."

Als verdere actie uitblijft is een onteigeningsprocedure de enige oplossing

UITSTEL OP UITSTEL Pas op 1 juli kwam er een concreet plan voor de winkels-woningen dit stukje aan de rand van winkelcentrum Vier Meren. "Het is uitstel op uitstel", vindt Kerkhoff. "Er was voor het ene bouwplan al een vergunning gegeven, maar nu ligt er weer een ander plan. De vraag komt naar voren of Khemai en Bakker wel intentie hebben om hun bouwplan te realiseren."

"Ik wil niet zeggen dat hier sprake is van onwil, maar als verdere actie uitblijft is een onteigeningsprocedure de enige oplossing. Het stukje kan dan eventueel mee in de plannen van Square Garden. Alleen kost zo'n procedure zomaar weer anderhalf jaar, en dat is zeer onwenselijk."

Ik vind het vervelend dat mensen denken dat het oponthoud aan mij ligt

Kerkhoff, nog vertegenwoordigers van de andere genoemde partijen, heeft rechtstreek contact opgenomen met Anand Khemai. Ze had dan te horen gekregen dat hij ook enorm baalt van het oponthoud.

"Mijn eerste bouwplan was al klaar in 2014. Om vijf voor 12 werd dat afgekeurd. Het liep vast op een strook grond van twee meter die ik niet mocht bebouwen. Mijn eigen grond welteverstaan. Ik vraag me af hoe er wordt gecommuniceerd op het raadhuis. Waarom moet alles zo lang duren? Er moest van de gemeente iets architectonisch komen, waarna ik PGM Bakker Vastgoed heb ingeschakeld. Later kwam er dreiging dat ik onteigend werd. Door al het gedoe duurde het een lange tijd, maar inmiddels heeft de gemeente de tekeningen, en kan ik niets anders doen dan afwachten. Hoe lang het nog gaat duren voordat ik mag bouwen weet ik niet. Het lijkt wel alsof je aan de haaien bent overgeleverd."

"Ik vind het vervelend dat mensen denken dat het oponthoud aan mij ligt," zegt de juwelier, die sinds 2002 een winkel in het centrum van Hoofddorp heeft. "Je merkt dat andere ondernemers naar ons wijzen, dat is onterecht. Praat mét mij in plaats van óver mij. Mijn vrouw en ik hebben altijd hard gewerkt en nooit onze hand hoeven op te houden. We hebben een mooi bedrijf weten op te bouwen, maar ik had een stuk beter kunnen draaien."

"Mijn hoop is dat we nu snel kunnen beginnen met de bouw. Er ligt een plan voor winkels met daarboven woningen. Daar is grote vraag naar in Hoofddorp. Ik ben 64 en wil nog twintig jaar doorgaan. Mijn zoon staat inmiddels in de winkel en die neemt het straks over in een hopelijk nieuwe, mooie en goedlopende zaak."