Projectmanagers van de gemeente geven aan dat de vertragingen bij woningbouwprojecten beperkt zijn. Bij de bedrijvenkavels is soms wel wat vertraging, omdat een aantal bedrijven in financiële problemen zijn geraakt.

“Aangezien onze ambitie onveranderd groot is”, zegt woningbouwwethouder Jurgen Nobel, “houden we goed in de gaten waar bouwers tegenaan lopen. We willen immers de komende jaren minstens 20.000 woningen toevoegen. Want ze hebben natuurlijk ook nog met de stikstofmaatregelen te maken en de PFAS-normen spelen hier ook een rol. Ik zie dat de samenwerking met projectontwikkelaars, inwoners, ondernemers en de gemeente goed is. De neuzen staan dezelfde kant op.”

Lars van Engelen, directeur bij Hyde Park, die op het verouderde kantorencomplex Beukenhorst West ongeveer 3800 woningen wil realiseren, beaamt dat. “Bij ons loopt alles nog volgens schema”, zegt hij. “Deze zomer start de verkoop van appartementen en eind dit jaar gaan we echt bouwen. In 2023 moeten dan de eerste woningen gereed zijn. De hele transformatie van het gebied duurt ongeveer zes jaar." Over de samenwerking met de gemeente is hij positief: "Projecten van deze schaal kunnen niet zonder een goede samenwerking. Er is geregeld contact en we zitten op een lijn."

Wij bouwen ook gewoon door

“Wij bouwen ook gewoon door”, zegt Henk Hoorn van Van Wijnen Bouw. Hij is onder andere verantwoordelijke voor de bouw van 136 woningen op het Westerdreefkwartier in Nieuw-Vennep en ontwikkelt ook op het Pioniersterrein. “Kijk, soms doen we het net even anders. Bijvoorbeeld bij renovatieprojecten. Dan doen we nu eerst de buitenkant. En als de regels straks wat soepeler zijn, gaan we verder met de binnenkant. Die flexibiliteit moet je hebben. Datzelfde geldt voor de stikstofcrisis. Dat heeft, bijvoorbeeld in Nieuw-Vennep wel een half jaar vertraging veroorzaakt. Maar ook dat is ondernemerschap.”

Harm Jansen, directeur van BPD, regio Noord-West, wijst vooral naar de infrastructurele projecten van de overheid. “Het is van groot belang dat alle gelden die gereserveerd zijn om de aanleg en ontsluiting van nieuwe wijken te versnellen, daar ook daadwerkelijk voor zullen worden ingezet. Dat is ook erg belangrijk voor de werkgelegenheid in de bouw. Daar staan we schouder aan schouder met de gemeente in.”

Eerder had wethouder Nobel al aangegeven dat er extra geïnvesteerd wordt in infrastructuur en dat geprobeerd wordt projecten naar voren te halen. “We zijn ook veel aan het lobbyen bij de provincie, de ministeries en de Tweede Kamer om onze woningbouw-ambitie duidelijk te maken. Daar hebben we namelijk iedereen bij nodig.”