Op 29 juli maakte een amateurklusser bij het plaatsen van een CV een fout. Hij koppelde de waterleiding aan de gasleiding. Omdat hij dit niet direct in de gaten had, stroomde er duizenden liters water het gasnet in. Iets wat ernstige schade aan installaties kan veroorzaken. Het gevolg was dat er een aantal woningen in de omgeving zonder gas kwamen te zitten. Gelukkig lukte het de netwerkbeheerder Stedin om het probleem voor deze woningen relatief snel op te lossen.

Vervolgens moest nog wel het water voorzichtig uit het net gehaald worden. Met man en macht werd hier door Stedin aan gewerkt. Totdat het echt fout ging op woensdagochtend 5 augustus. Volgens insiders zou het hele netwerk van Spaarndam-Oost afgesloten zijn, doordat er tijdens de werkzaamheden een beveiliging in werking trad. Hierdoor kwamen 908 huishoudens zonder gas te zitten. Voor de woningen in Spaarnebuiten was het geen probleem, deze nieuwe woningen zijn al niet meer aangesloten op het gasnet. Een geluk voor de bewoners was, dat het in deze periode plaatsvond. Immers de verwarming hoeft nu niet aan. Alleen koken en douchen was wel een probleem.

Om de gastoevoer weer te herstellen was het nodig om de hoofdkranen in alle woningen dicht te draaien. Dit om te voorkomen dat er ongewild gas in de woning komt en er explosiegevaar ontstaat. Best een omvangrijke en lastige klus in een vakantieperiode. Met hulp van buren en familie lukte het op bijna alle adressen de kraan te sluiten. Voor enkele woningen lukte dit niet en moest er een Noodverordening van de burgemeester aan te pas komen. Daarmee kon een slotenmaker onder toezicht van de politie, de deuren van deze woningen openbreken en konden de kranen alsnog afgesloten worden. Na deze 'inbraak' werden de sloten vervangen. Voor mensen die terugkomen van vakantie zal dit een vreemde gewaarwording zijn. Uiteindelijk kon Stedin weer voorzichtige het hele gasnet op druk brengen. Al met al waren de bewoners ongeveer 24 uur afgesloten van het gas.

Veel bewoners maakten op woensdagavond van de nood een deugd. De Pizzakoeriers reden af en aan en ook de afhaalchinees in Spaarndam-West en de restaurants deden goede zaken. Echter heel veel bewoners staken met dit mooie weer gewoon de barbecue aan. Minder eenvoudig was het met het warme water. Slechts een enkeling had de moed om onder de koude douche te stappen.

Henk van Ommeren