Deze week kregen inwoners een brief van de gemeente dat er opnieuw een speeltuin verdwijnt, deze keer in de Zeilhof tegenover nummer 30. Een populaire speeltuin, dat ook. Volgens buurtbewoonster Nadia, die er tegenover woont, is de speeltuin de enige plek in Rijsenhout waar ook de jongste kinderen nog veilig kunnen spelen. En die dreigt nu te verdwijnen. “Mijn zoontje is ontroostbaar, hij hoeft maar over te steken en hij kan lekker spelen.” Ze zetten haar zorgen en protest op de Facebookpagina ‘Wat Rijsenhout moet weten’.

Met het speeltuintje is niks mis.

LEVENSDUUR De speeltuin is volgens de gemeente aan het einde van zijn levensduur, maar daar is Nadia het niet mee eens. “Met het speeltuintje is niks mis, het enige wat misschien vervangen zou moeten worden zijn de touwen waar ze in kunnen hangen en wat nieuwe rubberen tegels. Dan kan de speeltuin weer jaren mee. Verder is alles van hard plastic of van staal, daar kan weinig aan kapot. Ik ben bang dat dit gewoon een bezuinigingsmaatregel is van de gemeente.”

VERLOEDERING Ook buurtbewoner Maurice uitte zijn zorgen op Facebook en schrijft de gemeente een bezwaarbrief. Hij heeft foto’s gemaakt van de voormalige speeltuinen in zijn dorp. “Dat zijn nu vervallen stukken steen. Meer is het niet. Dat vind ik echt doodzonde.” De vrees onder meer buurtbewoners is dan ook dat de plek verloederd. “Daar heeft niemand wat aan.” De Rijsenhouter maakt zich ook zorgen over de veranderende wegen in de wijk. “Straks komt er een drukke weg vlak langs de speelplek. Dat is zeker voor jonge kinderen niet veilig om over te steken en te spelen.”

VERDWENEN Nu komen er kinderen uit andere wijken om te spelen in de Zeilhof. Nadia: “Er zijn zeker al twee speeltuintjes uit het dorp verdwenen de afgelopen twee jaar. Ze hebben op die plekken nu alleen een knikkerbaan of stenen, daarom komen veel kinderen hier spelen.”

De weggehaalde speeltuinen zijn nu vervallen stukken steen. Dat vind ik echt doodzonde.

“Wij zijn hier speciaal komen wonen omdat er speelplekken waren in de directe omgeving. Mijn zoontje is nu net vijf, dus kan nu voor het eerst ook naar andere speeltuin in een andere wijk. Maar die zijn voor de jongste kinderen niet veilig.”

ALTERNATIEF Het weghalen staat al voor in september of oktober in de planning. De gemeente biedt wel een alternatief. Bewoners kunnen kiezen voor gras met struiken, een hinkel- of knikkerbaan en zitplekken, maar speeltoestellen komen er niet. Nadia vindt het ook bezwaarlijk dat de gemeente telkens in de zomermaanden een brief stuurt over de veranderingen in haar dorp. “Dan komt er weinig bezwaar, omdat mensen het simpelweg te laat zien in de vakantie. Gelukkig heb ik toch wel veel reacties gekregen via Facebook van andere moeders, die hier ook tegen zijn. “De kinderen houden zo geen leuke speelplekken meer over.”

De bewoners laten het er niet bij zitten en gaan in bezwaar tegen het weghalen van de speeltoestellen.

REACTIE NAMENS GEMEENTE â€œDe speeltoestellen worden inderdaad weggehaald, omdat deze aan het einde van hun levensduur zijn en we de veiligheid voor kinderen willen borgen. De toestellen worden niet vervangen, omdat binnen een straal van 130 meter nog een speelplek met speeltoestellen is. Dit is bij Zeilhof 8. De gemeente haalt niet zomaar speelplekken en speeltoestellen weg. Als er onderhoud of vervanging van een bestaande speelplek met speeltoestellen nodig is, dat kijkt de gemeente naar een aantal criteria. Bijvoorbeeld het aantal kinderen in een bepaalde leeftijdscategorie en de aantallen speelplekken in de nabijheid. We begrijpen dat het weghalen van speeltoestellen tot emoties kan leiden, maar denken ook dat er voldoende alternatief is in de betreffende wijk (130 meter verder). Als direct omwonenden bezwaar willen maken, dan gaan we uiteraard graag het gesprek met hen aan.”

eigen foto
Foto: eigen foto
eigen foto
Foto: eigen foto
eigen foto
Foto: eigen foto