Het complex draagt de naam Business Campus Square, het gebied heet Schiphol Trade Park. Eigenaar is VolkerWessels Logistics Development, dat door heel Nederland actief is met vastgoed. Op hun website staat dat de projecten worden gekenmerkt door het gebruik van gezonde (circulaire) bouwmaterialen, overdadig daglicht, weelderig groen en prettig geluid. Water- en energiegebruik zijn vanzelfsprekend duurzaam geregeld.

"Het gebouw is in maart opgeleverd, de verhuur gaat naar verwachting", zegt Ingrid Prins van VolkerWessels. Maar de hoogtijdagen liggen achter ons. Er is een tijd geweest dat jaren vóór de bouw alles al was verhuurd. In dit geval hadden we wel een deel verhuurd, want anders wordt er niet met een dergelijke project begonnen."

Pluspunt is verder dat er goed valt samen te werken met de politiek in Haarlemmermeer

"Aantrekkelijke punten zijn ligging, ligging en nog eens ligging. Dat zijn de eerste drie punten waar onze huurders naar kijken. De locatie moet makkelijk aan te rijden zijn. In dit geval gaat het om een efficiënte ‘hub’ aan de zuidoostkant van Hoofddorp, direct aan de afrit Hoofddorp- Zuid, vlakbij openbaar vervoer en centraal in de Randstad. Dergelijk grote gebieden zijn er niet veel meer in Nederland. Pluspunt is verder dat er goed valt samen te werken met de politiek in Haarlemmermeer. In een andere gemeente kan je nog best eens wat gedoe hebben. Hier was dat niet zo."

Het drie verdiepingen tellende bedrijvenonderkomen is liefst vijf voetbalvelden groot. Er werken bij elkaar niet eens een paar honderd mensen, misschien niet eens honderd. Dat is moeilijk te zeggen. Zowel buiten als binnen is er veel ruimte. Nieuwkomer ICE past daar goed in. Het richt zich op autonome reinigingsapparatuur, zoals robots. De buren OTX (logistiek bedrijf) en PVH (mode- en lifestyle) lopen ook niet over van personeel.

Over de huurprijs wil Prins niets zeggen. "Dat doen we nooit. Het is altijd een kwestie van marktwerking. Blijkbaar zijn de partijen elkaar tegemoet gekomen." Wanneer de laatste unit verhuurd is, gaat het hele complex waarschijnlijk in de verkoop. Dat is gebruikelijk bij VolkerWessels. "Wij ontwikkelen, bouwen, verhuren en verkopen."

Eric Hoenson