De voedselbank kampt met een tekort aan voedingsmiddelen voor ruim 300 huishoudens die van
noodpakketten afhankelijk zijn. Voorzitter Hans de Bats wijdt een deel van de penibele situatie aan het open blijven van de Voedselbank Haarlemmermeer tijdens de coronaperiode. In Nederland gingen zijn collega's vrijwel overal dicht, hier bleef de hulp doorgaan.

"We hebben het in eerste instantie kunnen volhouden doordat er veel voedsel uit de horeca kwam, die natuurlijk dicht moest. Maar daarna kwamen de problemen. We hebben tien winkelinzamelingen moeten afzeggen, die leveren normaal voedsel op wat langer houdbaar is. Mogelijk kunnen we eind augustus nog wat actie voeren. Albert Heijn heeft aangegeven een samenwerking aan te willen gaan met de voedselbanken in Nederland. Zij denken gelukkig met ons mee."

"Voorlopig hopen we dat er links en rechts toch voedsel wordt gedoneerd. Er wordt nog steeds veel weggegooid. Wij roepen ondernemers hierbij dan ook op dat áls er iets bijna over de datum is, of wanneer er een partij beschadigd is, aan ons te enken. Inleveren mag, maar wij komen het net zo makkelijk ophalen. Ons team van 135 vrijwilligers heeft de beschikking over twee bestelauto's die we overal in Haarlemmermeer kunnen inzetten."

Het wordt nu een kwestie van prijzen vergelijken en naar de goedkoopste winkel gaan

Komt er niet snel een berg voedsel binnen, dan gaat De Bats met zijn team zelf op pad. "We hebben gelukkig van een Japanse farmaceutische onderneming een aardige schenking gekregen van 65.000 euro. Dat geld is vooral bestemd voor ons nieuwe pand in Hoofddorp en voor kosten voor de organisatie. Nu de nood zo hoog is, zullen we het deels moeten uitgeven in de supermarkt. Het voelt vreemd, normaal gesproken richten we ons op het tegengaan van voedsel. Het wordt nu een kwestie van prijzen vergelijken en naar de goedkoopste winkel gaan. Bijkomend voordeel is wel dat we eens artikelen kunnen aanschaffen die we niet zo vaak krijgen, zoals schoonmaakmiddelen, pasta's, sauzen en rijst. Heel belangrijk voor onze klanten. We verwachten voorlopig per week ongeveer 3.000 euro uit te geven."

Aanmelden van voedseldonaties kan via voedselbankhaarlemmermeer.nl