Het nieuwe dorpshuis met sporthal is voortaan de thuisbasis van omnivereniging SV Christofoor dat momenteel de sporten aerobics, badminton, basketbal, judo, sport extra en volleybal heeft. Op 1 september gaat de afdeling darts beginnen en vindt in Badhoevedorp de doorstart plaats van de nieuwe bowlsafdeling. Mede door de nieuwe sporthal en het deur aan deur flyeren in Zwanenburg en Halfweg, is Christofoor het laatste half jaar gegroeid van 200 naar ruim 300 leden.

Om bij basketbal te blijven: deze afdeling zet grote stappen voorwaarts. Van de 12 teams spelen er inmiddels drie op landelijk niveau::U18, U20 en U22 en juist deze teams hadden zaterdag de eer de nieuwe sporthal te mogen inwijden. U18 oefende tegen BV Leiderdorp. Christofoor weet lang in het spoor van de tegenstander te blijven en gaat pas in de laatste minuut ten onder: 59-64. U20 neemt het op tegen Rowic uit Dordrecht. Een sterk aanvallend laatste kwart bezorgt Rowic de zege: 60-78. Het vlaggenschip U22 neemt het op tegen BV Hoofddorp. De gasten houden lang de spanning erin, maar moeten in de slotfase het hoofd buigen: 60-52. “Drie fantastische oefenwedstrijden in een sporthal die aan méér dan alle verwachtingen voldoet. Christofoor is een van de grotere gebruikers van de hal. Onze leden staan te trappelen om er te kunnen spelen”, zegt voorzitter Frank Gerritse met een grote lach.

Het pand heeft een eigenzinnig ontwerp. Er is geen haakse hoek te ontdekken

Na anderhalf jaar bouwen staat het er nu echt: het nieuwe dorpshuis met sporthal voor duodorp Zwanenburg-Halfweg. In meerdere opzichten een bijzonder project. "Liefst 10 jaar heeft het plan Hart van Zwanenburg waarvoor Stichting Leefomgeving Schiphol 8,2 miljoen beschikbaar stelde, in de pijplijn gezeten. De betrokkenheid van het dorp is steeds enorm geweest en de samenwerking tussen zowel de aannemer als de gemeente is soepeltjes verlopen. Het pand heeft een eigenzinnig ontwerp. Er is geen haakse hoek te ontdekken.” Duurzaamheid heeft een grote rol gespeeld. Er is slechts gecertificeerd hout gebruikt en op het dak liggen 300 zonnepanelen. Accu's zorgen ervoor dat er altijd stroom is. Het pand is geheel gasloos. Er wordt gebruik gemaakt van aardwarmte. Het beheer en de exploitatie van het gebouw is in handen van Stichting Zwanenburg-Halfweg dat voor dat doel in 2009 werd opgericht.

Voor het nieuwe dorpshuis dat letterlijk in het hart van Zwanenburg ligt en een fraai plein voor de deur krijgt, ging in november 2018 de eerste paal de grond in. Eind maart werd het gebouw opgeleverd. Dorpshuis met sporthal. Een combinatie die in ons land redelijk uniek is. Vanwege corona bleef de deur dicht. Geen openingsfeest op 16 mei dus. Er is een nieuwe datum: als het virus niet opnieuw roet in het eten gooit is op zaterdag 24 oktober de officiële opening.