De turnwereld werd vorige week opgeschrikt door een openhartig interview in het Noord-Hollands Dagblad met turncoach Beltman. De 64- jarige trainer vertelt over zijn mishandelingen en vernederingen van jonge turnsters tijdens trainingen. Hij reageert daarmee op aantijgingen van oud-turnsters Danila Koster, Stephanie Tijmes en Loes Linders, die via social media lieten weten dat zij tijdens hun carrière werden mishandeld en vernederd.

"Dat ik iemand dat heb aangedaan, vind ik heel vervelend," reageerde Beltman. "Daar lig ik wakker van. Daar schaam ik mij echt voor."

Voor zover we kunnen nagaan hebben geen van onze turnsters onder Beltman getraind

Beltman werkte tot eind 2010 bij gymnastiekunie KNGU, onder meer als coach van het opleidingsinstituut en als landelijk talentcoördinator vrouwenturnen. Volgens Matamala is er nooit contact geweest tussen Pax en Beltman. "Ook hebben er voor zover we kunnen nagaan geen turnsters van de recente SV Pax-lichting onder hem getraind. We vinden het nieuws zeer schokkend. Dit doet veel met de sporters, de trainers en de ouders. Veel van onze gymnasten vinden dit een lastige situatie, temeer omdat zij de geschetste situaties niet kunnen plaatsen. Daarbij ontstaat er bij deze gymnasten onrust terwijl zij de focus willen hebben richting belangrijke internationale toernooien. We zijn als SV Pax onverminderd bezig om continu het pedagogisch sportklimaat en sportveiligheid te waarborgen voor onze leden."

Op de site van Pax staat te lezen dat de club het belangrijk vindt om iedereen een stem te geven en dit onderwerp bespreekbaar te maken met trainers, gymnasten en ouders. Daarom organiseert het bestuur woensdag 29 juli van 12.00 tot 13.00 in het SKWA in Hoofddorp een bijeenkomst (uitsluitend) voor leden om open met elkaar het gesprek aan te gaan. "Daarbij willen we stilstaan bij wat er leeft in de gymsport, binnen onze club en wat we met elkaar nog meer kunnen doen om een fijn, veilig, pedagogisch sportklimaat voor iedereen te borgen," zo klinkt het. Voor vragen, stuur een mail naar bestuur@svpax.nl en indien je dat liever wil, kun je ook onze vertrouwenscontactpersoon, Joyce Huijbers benaderen. Dit kan via joyce@vertrouweninpersoon.nl of 06-46989132.