Topsport Haarlemmermeer en logistieke dienstverlener CTS GROUP uit Nieuw-Vennep hebben twee jaar geleden een talententeam opgezet. Het doel is om talentvolle individuele sporters financieel, logistiek, en mentaal te ondersteunen. Het team staat onder begeleiding van Lisanne de Roever, oud-olympisch hockeykampioen en topsportcoördinator bij Topsport Haarlemmermeer.

De atleten die het team van 2020 - 2021 vormen zijn: Cheyenne Stoffer (ritmisch gym), Ezra Verboom (atletiek), Maira Medema (judo), Matthijs van Wijngaarden (windsurfen), Noortje Reijnen (synchroonzwemmen), Steffan van Weldam (tennis) en Yuri Aarnoudse (kanosprint). Deze sporters waren het eerste jaar ook onderdeel van het team. Imani de Jong (wedstrijdzwemmen), is afgevallen omdat 18 jaar is geworden en niet meer deelneemt aan de juniorencategorie van haar sport.

Er zijn duidelijke criteria om in aanmerking te komen voor dit team 

"Er zijn duidelijke criteria om in aanmerking te komen voor dit team", legt De Roever uit. Onder andere: "Woonachtig zijn in Haarlemmermeer, als junior een Olympische sport beoefenen, daarin talentvol zijn, en beschikken over veel ambitie."

Elk lid van het team krijgt de beschikking over een persoonlijk budget dat zij kunnen gebruiken om hun ontwikkeling als topsporter te versterken. De Roever praat hierbij liever niet over bedragen, maar wil wel aangeven dat het om een flinke zet in de rug gaat. "Ik ben trots dat CTS dit doet. De sporters zijn er enorm blij mee. Ze kunnen het zich nu makkelijker veroorloven deel te nemen aan buitenlandse trainingen of toernooien, of een trainer of specialist inschakelen. Ook top-materiaal komt een stuk dichterbij. Ze moeten per keer een vergoeding uit hun budget aanvragen. Alles gebeurt in overleg en wordt naderhand geëvalueerd."

BARBECUE "Naast geld biedt het team ook andere steun om de top te bereiken. Young Talents komt een paar keer per jaar bij elkaar om diverse workshops te volgen over bijvoorbeeld sociale media, voeding, prestatiedrang en blessures. Ook wordt er gepraat over afgunst en bewondering. Maar soms gaat het alleen om gezellig samen bowlen of een barbecue. De talenten hebben op deze manier steun aan elkaar. Dat is gewoon leuk, en ze kunnen van elkaar leren."

"De onderlinge hulp is heel belangrijk voor de individuen, want teamsporters hebben het veelal op meerdere vlakken een stuk makkelijker", weet de voormalige top-hockeyster, die 100 interlands achter haar naam heeft staan. De jeugdige atleten komen allemaal uit een warm nest, ook niet onbelangrijk. De Roever: "Maar de sleutel tot succes is talent in combinatie met een sterke intrinsieke motivatie. Dat is een van de belangrijkste criteria voor onze selectie."

We hebben vrij veel talent in onze gemeente

Vorig jaar waren er elf aanmeldingen voor CTS GROUP Young Talents. Deels meldden die zichzelf aan (of de ouders), deels werden die benaderd. Na een aantal gesprekken kwam de huidige groep naar voren. De andere drie vielen om uiteenlopen redenen af. Wie over is gebleven zal hard moeten blijven werken, want ook op dit niveau is het een harde wereld. Blessures, prestatiedips of demotivatie kunnen redenen zijn uit het team te worden gezet.

"Dat gebeurt later met sponsors ook. Maar we hebben nog geen dergelijke maatregelen hoeven nemen. Deze jongeren passen in de sfeer van Haarlemmermeer als kweekvijver van sporttalent. We zijn hier goed bezig. Het feit dat Haarlemmermeer topsportbeleid heeft, is vrij uniek in Nederland. Ook de flinke steun van bedrijven voor mijn andere initiatief, TopsUPport Haarlemmermeer, geeft aan dat het sportklimaat goed is."

"We hebben dan ook vrij veel talent in onze gemeente. Niet alleen in ons team ook op het gebied van karate, badminton en parabadminton. Met ongeveer honderd sporters met een status van NOC*NSF is er veel potentie. Dat is mooi voor de gemeente en bewoners. Met elke kampioen kan je leuk pronken."

Leden CTS GROUP Young Talents voorgesteld.

[Cheyenne Stoffer: 18 jaar; Badhoevedorp; ritmisch gym bij GTV de Badhoeve; sportstatus: belofte; school: vorig jaar geslaagd voor middelbare school (Kaj Munk College), neemt tussenjaar om op sport te focussen.
Cheyenne heeft nauwelijks concurrentie in Nederland. Zij (is de ster van het talentteam en) werd onlangs nog uitgeroepen tot Sporttalent van Haarlemmermeer. Op een NK móet ze eerste worden. Op een EK zou deelname al heel wat zijn. Haar onlangs verkregen status van NOC*NSF is een mooie erkenning voor al het werk dat ze heeft verricht. Ze traint meer dan 20 uur per week. Cheyennes oudere zus deed ook ritmisch gym, maar haakte af. Pa en ma Stoffer rijden het supertalent overal heen.

[Ezra Verboom: 18 jaar; Hoofddorp; atletiek bij AV Haarlemmermeer; sportstatus: IT; start volgend jaar met de hbo-studie 'Industrieel product ontwerpen' in Den Haag.

Ezra kan veel op de atletiekbaan. Hij heeft ooit een polsstok ontvangen van wethouder Mieke Booij, maar ook op hordes is hij goed, evenals op de meerkamp. Het wordt nu tijd voor specialisatie. Een lastige voetblessure zorgde voor stevig oponthoud, maar dankzij inzet van specialisten en andere materialen kan Ezra weer vol gas geven. Of de bescheiden sporter medailles op het NK gaat pakken is afwachten, maar binnen het gezin Verboom, met vier zoons, is hij al wel lange tijd de snelste. En dat zegt wat, want iedereen doet daar fanatiek aan atletiek.

[Maira Medema: 15 jaar; Nieuw-Vennep; judo bij Judo Yushi; sportstatus: Belofte; zit op (op) het Haarlemmermeerlyceum (tweetalig onderwijs), LOOT-school.
Een groot talent dat kort geleden is overgegaan naar een nieuwe gewichtsklasse. Ze is nu met de kilo's aan het stoeien welke klasse het meest geschikt is. Een voedingsdeskundige helpt haar de juiste keuze te maken. Maira werd makkelijk Nederlands kampioen en pakte een klasse hoger al de derde plaats. Ze is een kandidaat om te schitteren op een EK en voor deelname aan de Olympische Spelen. Naast trainen bij haar club, traint ze ook in het Talentcentrum in Haarlem en op Papendal. Komend jaar wordt belangrijk. Aan haar ouders zal het niet liggen, die brengen dochterlief overal heen. Wat haar twee oudere broers van de vorderingen vinden, is onbekend, maar ze zullen moeten oppassen met een stoeipartijtje.

[Matthijs van Wijngaarden: 17 jaar; Hoofddorp; windsurfen bij WSV Almere Centraal; Sportstatus: Belofte; havo Kaj Munk College met sportcontract.
Een rustige serieuze jongen, op zichzelf gericht, type individuele sporter. Zo wordt hij omschreven. Iemand die goed weet wat hij wil en anderen geven hem zomaar 20, 21 jaar. Welke kans Matthijs maakt op internationaal succes is afwachten, want hij heeft nieuw materiaal. In de zomer vaart hij veel wedstrijden in Europa en in de blokken ertussen surft hij in Scheveningen. In de winter surft hij de helft van de tijd in het buitenland, vaak voor de kust van Zuid-Spanje. Naast die trainingsstages wordt er in Nederland aan krachttraining gedaan. Zijn vader surft ook, zijn jongere zus doet aan dansen.

[Noortje Reijnen: 15 jaar; Hoofddorp; synchroonzwemmen bij ZPCH en de Nationale Bond; Sportstatus: IT; opleiding mavo KSH.
Noortje doet een sport die niet zo groot is in Nederland. Opvallend is dat ze naast de in deze wereld beroemde zusjes Noortje en Bregje Brouwer woont. Ze beschikt over een enorme dosis talent en vorig jaar werd ze bij het WK-junioren al 17e. Komend jaar lijkt een hoge notering op het EK mogelijk. Maar ze moet niet alleen met Europese toppers afrekenen, ook in Nederland is concurrentie groot voor de tiener, die wordt omschreven als 'gezellig, frivool en gemotiveerd'. Ze is serieus bezig en traint 20 tot 24 uur per week. Daarnaast is er bijna elk weekeinde wel een wedstrijd, en Noortje zit als snel vier keer per jaar in het buitenland. Ze heeft ouders die haar enorm steunen, net zo als haar tweelingbroer en oudere broer.

[Steffan van Weldam: 15 jaar; Badhoevedorp; tennis via TV Badhoevedorp en Holland Tennis Academy; sportstatus NT; zit in de LOOT klas voor topsporters op het Caland Lyceum Amsterdam.
De ambities van Steffan zijn groot: hij wil niets minder dan het winnen van Roland Garros. Maar de weg is nog lang. Eerst zoveel mogelijk IFT toernooien spelen, daar punten halen en dan naar een jeugd-grandslam gaan, om vervolgens aan het grote werk te beginnen. Ook voor Steffan geldt dat hij heel serieus bezig is. Staat hij niet op de baan, dan ligt hij wel in het krachthonk. Het afgelopen jaar had hij blessure aan zijn rug. Een realisatie hoe belangrijk het is om fit te zijn, en daar alles voor te doen. Komt uit sportief gezin met twee zussen die hockeyen. Kritiekpuntje: hij mag wel wat trotser zijn op wat hij allemaal kan en heeft gepresteerd.

[Yuri Aarnoudse: 18 jaar; Badhoevedorp; kanosprint bij Kv Frisia; sportstatus: Belofte; doet Technasium op het Calandlyceum.
Elke ochtend om half 8 staat Yuri op de Bosbaan in Amsterdam voor een ochtendtraining. Daarna gaat hij naar school, om 's middags terug te keren om nog wat meters te maken of aan krachttraining te doen. Yuri, die wordt omschreven als een rustige, sociale en vriendelijk persoon, kiest waarschijnlijk voor de K2 om zich met een vaste sportmaat de specialiseren op de 1.000 meter. Aan de kano zal het niet liggen, die is net nieuw. Hij is een kandidaat om mee te doen aan de Olympische Spelen van (in) 2024 en 2028.

Sporttalenten die op zoek zijn naar ondersteuning kunnen zich melden : lderoever@topsorthaarlemermeer.nl.

Renata Jansen
Foto: Renata Jansen
Topsportcoördinator Lisanne de Roever heeft de leiding over het team.