KAGIA Voorzitter Rene Bakker van Kagia baalt uiteraard ook van de gang van zaken. Niet alleen financieel, ook wat betreft gezelligheid. "Je bent een voetbalclub en je wilt dat er wordt gespeeld. Zelfs in deze tijd zou ik het liefst de hekken open zetten om de jeugd te laten ballen. Maar ja, dan staan er zo honderd kinderen op het veld, en dat mag niet hè." Ook Kagia heeft te maken met gederfde inkomsten. "Neem alleen de kantineomzet. De brouwer heeft hier anderhalve maand geleden een biertank geplaatst, die drie maanden goed blijft. We hebben al gebeld dat die geleegd moet worden, want die gaat toch nooit op. Niet alleen staat het voetbal stil, ook kaartavonden en pubquizen zijn afgezegd. Gelukkig zijn we een gezonde club, we hebben slechts twee trainers in dienst. Maar het wordt wel een kwestie van de touwtjes aan elkaar knopen."

Bakker gaat er vanuit dat de gemeente de huur van de velden opschort en dat de KNVB de competitie ongeldig verklaart. Dan zou een mooi scenario zijn want Kagia staat een na laatste in de tweede klasse zaterdag en zou dan een beslissingswedstrijd moeten spelen. "Het valt niet mee dit seizoen", zegt de voorzitter van een club die vorig jaar met overmacht kampioen werd. "Het is een heel ander niveau in de tweede klasse, veel professioneler. We komen vaak kwaliteit te kort. Niet vreemd hoor, de tegenstander speelt vaak met betaalde krachten. Met een beetje geluk hadden we een stuk meer punten gehad, vaak ging het vlak voor tijd mis. Overigens zou degradatie geen ramp zijn."

Als laatste toont Bakker zijn medeleven aan het Witte Weekblad. "Ik heb gelezen dat ook jullie in zwaar weer zitten. Pijnlijk. Het zou een ramp zijn als er geen krant meer kwam hier, vooral voor oudere mensen. Schrijf dat maar op."

ZWANENBURG Oos Kesbeke voorzitter van VV Zwanenburg windt er geen doekjes om: "Deze situatie is verschrikkelijk. We zijn een gezonde vereniging, maar onze buffer is weg. Het is bovendien afwachten hoe het met onze sponsors gaat. Ook het schoolvoetbal ging niet door. Dat scheelt zes avonden volle bak draaien, met ouders en grootouders langs de kant. We zijn al met al 25.000 euro misgelopen."

Zwanenburg kan dat opvangen omdat het geen gekke dingen doet. "We betalen bijvoorbeeld de spelers niet, maar staan wel vijfde in de 3e klasse zaterdag. Dat is meer dan goed. Na een wisselvallige start hebben we een reeks fantastische resultaten neergezet. Alleen tegen Spaarnwoude ging het fout. Ik zie ons nog wel een stapje ophoog doen, maar wel met spelers uit ons eigen dorp."

SCW SCW in Rijsenhout is een sociale vereniging in een omgeving waar de meeste mensen elkaar kennen. Voorzitter Peter van Veen wijst er daarom op dat er ook nu veel onderling contact is, uiteraard vooral via social media. "Wij kijken naar elkaar om, zeker naar oudere leden waarvan sommigen alleen wonen. Er zijn belangrijke zaken dan voetbal."

Over de prestaties is hij goed te spreken: "SCW staat negende in de zaterdag 3e klasse. "Vorig jaar streden we nog tegen degradatie, dus ik ben tevreden. Het aantrekken van trainer Ardon de Waard heeft goed uitgepakt. Met Johan Gomes hoofd jeugdopleiding er bij, wordt de stijgende lijn doorgezet. Ik zie ons niet snel promoveren maar we willen een stabiele derdeklasser blijven, met veel jongens uit eigen dorp inpassen, maar ook van verder weg."
"De crisis raakt ons als kleine vereniging met 450 leden best hard, maar we kunnen een stootje hebben. Ik hoop wel op kwijtschelding van de veldhuur. Verder is het jammer dat er niet kan worden gevoetbald, want daarvoor zijn wij er toch. Het lijkt er op dat het seizoen is afgelopen. Spijtig, maar er zijn belangrijkere zaken."

FC VVC "Echte voetballers stoppen niet in deze periode, maar we hebben al wel leden die hebben gevraagd een deel van de contributie terug te willen omdat ze een half seizoen niet konden spelen. Ik zeg niet dat we het gaan doen, maar het geeft wel weer gedoe." Aan het woord is Rob de Kleijn, voorzitter van VVC uit Nieuw-Vennep. Deze vereniging heeft niet zo vlees op de botten en speelstop komt slecht uit. "We hebben allerlei maatregelen genomen en kijken bijvoorbeeld kritisch naar de vergoedingen voor vrijwilligers die even geen klus hebben. De kantine-opbrengsten zijn weggevallen terwijl allerlei kosten doorlopen. Het is afwachten of er sponsors afhaken. Daardoor dreigen liquiditeitsproblemen. Hopelijk kunnen er nog een paar toernooien doorgaan en het eindfeest. Ook komt de KNVB met een bijdrage van 4.000 euro voor alle clubs. Verder reken ik op steun van de gemeente."

Ook sportief ging het dit seizoen niet best. FC VVC staat twaalfde in de derde klasse zaterdag met 16 punten uit 17 wedstrijden. Ondanks dat er nog negen wedstrijden op het programma staan verwacht De Kleijn dat de huidige stand de eindstand is. "Ik kan me niet voorstellen dat dit seizoen als verloren wordt beschouwd." Dat betekent dat zijn club zich maar net handhaaft. "Ik had deze stand niet verwacht. Wij zijn de derde klasse ingegaan met het idee ergens onder de top te spelen en eventueel een periodetitel te pakken. Dat is dus helemaal niet uitgekomen."

UNO Roel de Groot voorzitter van UNO uit Hoofddorp ziet met lede ogen de inkomsten zo goed als stilvallen in deze tijd. "Dit komt bij ons heel hard aan. We hebben juist de laatste anderhalf jaar een liquiditeitstekort weggewerkt en nu zijn we terug bij af. We zullen links en rechts moeten schrappen. Onderhoud wordt uitgesteld en bijvoorbeeld bezuinigen op de technische kant."

Dat laatste komt niet goed uit, want UNO wil juist sportief groeien, het eerste staat 12e in de vierde klasse zaterdag. "Er had meer ingezeten, maar we komen ook kwaliteit te kort. Ons streven is een stabiele derdeklasser worden. Met dit team wordt het moeilijk. Het bestaat uit jongens die hun hele leven bij UNO spelen en zijn opgeleid door betrokken vaders. Ik ben wel trots op ze, maar voetballend komen ze nog te kort en de mentaliteit is ook niet altijd goed. We zullen moeten proberen spelers aan te trekken."

SV OVERBOS Ron Spek voorzitter van Sv Overbos vraagt zich af wat de coronacrisis op lange termijn zal betekenen voor de sportbeleving. "Mensen krijgen nu de tijd om anders naar de samenleving te kijken, ook naar sportclubs. Ik verwacht dat de binding met een vereniging zomaar kan afzwakken en dat kan bijvoorbeeld ten koste gaan van puberale leeftijdsgroepen." Zoiets zou voor zijn club niet goed komen, want Overbos zit in een opbouwfase. Het eerste komt uit in de zaterdag 4e klasse en staat daar elfde. "Het valt allemaal wat tegen dit seizoen", zegt Spek. "Een paar jaar geleden speelden we nog in de 2e klasse, maar door het voortijdig stoppen van de trainer en het weglopen van dragende spelers staat er grotendeels een nieuw team, met spelers van gemiddeld 20 jaar. Vooral aan de mentale weerbaarheid moet worden gewerkt. Binnen enkele jaren willen we terug omhoog, maar wel met grotendeels eigen kweek."

Dat er niet wordt gevoetbald komt hard aan bij Overbos. "Zoals het er naar uitziet zijn we een derde van het seizoen dicht, dat scheelt 40.000 tot 50.000 euro inkomsten. Naast het voetbal gaan ook grote evenementen niet door. In maart zou hier het schoolvoetbaltoernooi worden gehouden met 2.000 leerlingen, ook de feesten, de klaverjasdrive en toernooien zijn afgelast. We moeten nu creatief zijn hoe we de klappen kunnen opvangen. Aan de andere kant: "elk nadeel heb zijn voordeel": we nemen nu de tijd om te kijken hoe we vereniging voor de langere termijn kunnen inrichten."

SV HOOFDDORP Met twee punten meer dan de laatste plaats in de eerste klasse zondag zou je zeggen dat SV Hoofddorp nog volop degradatiezorgen heeft, maar niets is minder waar. Voorzitter Rogier Uivel: "Er zijn dit seizoen twee ploegen geroyeerd waardoor alleen de nummer laatst promotie/degradatiewedstrijden speelt. Overigens hebben we best een goed seizoen achter de rug. Op een gegeven moment stonden we zelfs vierde. Maar omdat we juist tegen de twee afvallers zes punten hadden gehaald, daalden we fors. De resultaten vallen dus een beetje tegen en onze doelstelling werd daarom handhaven. Maar ik denk niet dat er nog wordt gevoetbald en dat de KNVB het seizoen als verloren beschouwd. Geen kampioen of degradant dus."

De impact van de crisis is niet zo groot bij SV Hoofddorp. De club heeft 1700 leden en op een paar notoire wanbetalers na heeft iedereen de contributie keurig op tijd overgemaakt. "Daardoor hebben we een goede buffer. Ons financiële beleid is op orde. Natuurlijk lopen de vaste salarissen van de selectietrainers door, en krijgen de zestien trainers van de jeugdteams hun afgesproken vergoeding. Maar anders dan veel clubs zijn wij niet zo sterk afhankelijk van kantineopbrengsten.

Voor de informatie: Op zaterdag is het eerste een suptopper in de vierde klasse.

DSOV Het eventueel ongeldig verklaren van de competitie komt DSOV uit Vijfhuizen niet slecht uit. Het bezit de laatste plaats in de zondag 1e klasse en zou veroordeeld zijn tot het spelen van promotie/degradatiewedstrijden. Rechtstreekse degradatie kan niet meer door het royeren van De Meern en SVA Papendorp. "Juist tegen die clubs pakten wij zes punten", zegt voorzitter Peter Slot. "Pech dus. Ons doel was handhaving. Wij willen in de eerste klasse thuis horen nadat we in een paar jaar uit de 4e klasse zijn doorgestroomd. Ik ga er vanuit dat we niet meer spelen en dat we er dus in blijven."

"Uiteraard maken we nu en moeilijke financiële periode door", vervolgt de voorzitter van club met 750 leden. "Tijdens ons wekelijks crisisberaad hebben we nog niet gehoord dat leden gaan stoppen nu ze niet kunnen voetballen. Maar het contract met hoofdsponsor Hendriks Benzine loopt af. We zijn dus op zoek naar een nieuwe sponsor en dat wordt niet makkelijk nu. Door de sluiting van de velden zijn er geen kantine-opbrengsten terwijl veel vaste kosten zoals de salarissen van trainers wel door gaan. We hebben een groot probleem, maar niet zo groot dat we failliet gaan. Gelukkig hebben we een gezonde begroting."

PANCRATIUS Pancratius uit Badhoevedorp staat derde in de 2e klasse zondag, met nog negen wedstrijden te gaan. De zes punten achterstand op koploper Kampong lijken nog in te halen, maar voorzitter Harry den Arend denkt niet dat zijn vereniging de kans krijgt. "Ik hou er rekening mee dat we niet meer spelen. Jammer, maar sport is nu even ondergeschikt aan andere zaken. We wonnen de eerste periode en hadden graag nacompetitie gespeeld. De 1e klasse zou fantastisch zijn voor het team. Voor de club weer niet, want dan zijn er minder derby's en dus minder kantine-inkomsten."

Die geldstroom is belangrijk, want Pancratius zet maandelijks 10 tot 12.000 euro om. "Er wordt nu een behoorlijk gat onze reserve geslagen, wat de komende verhuizing een stuk moeilijker maakt. We zijn aan het bomen over hoe we dat gaan opvangen en hebben een beroep gedaan op het gemeentelijk noodfonds."

De zaterdagtak draait gezellig mee in de 5e klasse en als het aan Den Arend ligt is dat ook volgend seizoen het geval.

DIOS We betalen wel voor de velden maar we mogen er niet op. Dus stop tenminste de veldhuur". Met deze vraag is voorzitter Peter Damen van Dios (Nieuw-Vennep) deze week naar sportwethouder Mieke Booij gestapt. "Ook wij ondervinden de gevolgen van de coronacrisis en komen financieel onder druk."

De nood is volgens Damen nog niet zo groot als bij andere voetbalclubs. "Ik heb gehoord dat verenigingen bang zijn om failliet te gaan. Bij ons is dat nog zeker niet het geval. Maar de kantineopbrengsten zijn wel gestopt. Daardoor wordt er een beroep gedaan op ons reservepotje, want de inkomsten gaan wel achteruit maar de uitgaven blijven vooralsnog gelijk. Hierdoor kunnen we bepaalde plannen weer niet uitvoeren, zoals het aanbrengen van een nieuwe, duurzame lichtinstallatie met ledlampen. En zo komen de trainingen in de winter in gevaar. "

"Het een en ander kan resulteren in een terugloop van leden. Je betaalt voor sport, maar je krijgt het niet. Natuurlijk is een voetbalclub iets anders dan een sportschool, maar twijfelaars zouden door deze situatie precies over de verkeerde streep kunnen worden gehaald."

Dios wil graag al haar 1100 leden behouden en vindt het niet meer dan logisch dat de gemeente hen daarin steunt. Om hoeveel geld is gevraagd, laat Damen in het midden. "Wij mogen niet op de velden, maar betalen daar wel voor. We kunnen daar dus niets aan doen, en waarom zou dan in elk geval de huur niet worden stop gezet?"

DIOS, dat uitkomt in de zondag 2e klasse staat laatste, met 11 uit 17. "Maar we waren vlak voor de crisis goed bezig. Met de nieuwe trainer Ayhan Gargili haakten we aan bij de ploegen boven ons. We zaten in een goede flow. Jammer dat er een kink in de kabel is gekomen. Ik hoop dat de competitie op de een of andere manier nog wordt uitgespeeld, en zo niet, dat er geen kampioen of degradant komt. "

SC BADHOEVEDORP "We zijn begonnen met een grote uitverkoop van eetbare artikelen", zegt Erwin Evers van SC Badhoevedorp. "Bier, chips, frisdrank, alles moet weg. Gelukkig zijn de leden bereid hun portemonnee te trekken. We hoeven geen winst te maken, maar zo leggen we er ook niets bij en hoeven we niets weg te gooien."

Zijn club( 500 leden) zit nog niet in grote problemen, maar de kantine-opbrengsten waren mooi meegenomen. "De kosten lopen gewoon door, daarom kijken we naar de overheid wat die kunnen betekenen. Contributie hoeven we volgens onze statuten niet door te betalen." Hij verwacht dat dat de start van het honkbalseizoen, een tweede poot van de sportclub, wordt uitgesteld. Het eerste, uitkomend in de 5e klasse zondag zal waarschijnlijk niet meer in actie komen. "Ik ben tevreden met de zesde plaats waarop we dan zullen eindigen. We zijn begonnen de club, voortkomend uit FC Lijnden, op de kaart te zetten door onder andere een standaardteam te creëren. We hebben een jonge ploeg waar de rotte appels uit zijn. Ons doel is de club stabiel te maken en te zorgen voor doorstroming uit de jeugd."

Eric Hoenson

Ton Dijkstra
Foto: Ton Dijkstra
De velden van vv UNO liggen er mooi maar verlaten bij.