Viva la Musica bestaat vijf jaar

2 oktober 2018 om 21:57

Koor viert eerste lustrum jaar lang

Frans Witteman

VIJFHUIZEN De wekelijkse repetitieavond is tevens een avondje uit. In die sfeer heeft gemengd koor Viva la Musica het eerste lustrum volgemaakt. Een reken maar dat die mijlpaal uitgebreid gevierd gaat worden.

Zoals veel zaken spontaan gaan bij het koor, kwam er spontaan een jubileumcommissie die voor het komende jaar de nodige activiteiten aan het organiseren is. Vijf jaar Viva la Musica, of Vlam zoals het koor gemakshalve vaak genoemd wordt, moet gevierd worden meenden Els van der Bijl, Mieke Erkelens, Tineke Krikke en Lidy de Wijn. Vier gedreven 'Vlammers' die aan leuke ideeën geen gebrek hebben. De eerste activiteit heeft inmiddels plaatsgevonden. De rest van het programma houden de dames strikt geheim.

Viva la Musica ontstond eind augustus 2013 met Pier K als onmisbare steun in de rug. De animo om te zingen was groot. Ruin veertig mensen maakten de eerste repetitie mee. Momenteel bestaat het koor uit 32 enthousiaste zangers, verdeeld over twee sopraangroepen, alten, tenoren en bassen. Ze zijn niet uitsluitend afkomstig uit Vijfhuizen. Ook uit omliggende plaatsen gaan koristen met veel plezier op maandagavond naar de repetitie in het dorpshuis. Net als Mariëlle Beenen, destijds een van de drie initiatiefnemers. "Viva la Musica is alleen maar leuker en beter geworden", reageert de sopraan op de vraag wat ze vijf jaar later van het koor vindt. "Het is een plek geworden waar je jezelf kan zijn. Hoe je ook zingt. Mensen durven hun mond open te doen. Het is de grote verdienste van onze dirigent Deborah de Liever."

Het repertoire van het jarige koor is te omschrijven als 'Van Beat tot Bach'. Klassiek, popsongs, musicals, niets gaan ze uit de weg. Dat zingen energie kost maar ook energie geeft is ook hún ervaring. Anders hadden ze nooit hun topstuk erin gekregen: het I Believe van Irwin Drake en het Ave Maria van Gounod. Gecombineerd gezongen en daarmee goed voor duimendik kippenvel. Het koor maakte vorig jaar kennis met dit stuk tijdens de korendag in de Amsterdamse muziektempel Paradiso. "Daar worden ingeloot om te zingen. Een onvergetelijke belevenis."