Afbeelding
Eigen foto

Column

1 oktober 2018 om 11:23

MIDDELEEUWEN…

Onze burgervader Onno Hoes heeft een keer geroepen dat, vanwege de oprukkende criminaliteit uit Amsterdam, desnoods de bruggen over de Ringvaart dan maar op te halen om geboefte buiten de polder te houden. Ik neem aan dat hij dan ook dacht aan het instellen van een avondklok om dit te gaan uitvoeren. Het wordt anders wel een heel gedoe om dan wel in, of uit de polder te komen.

Bruggen die je kan ophalen, wallen om een stad en poorten waren heel gebruikelijk in de Middeleeuwen. Die dienden om lui die niets in zo'n stad te zoeken hadden buiten te houden. Een paar wachters voor de poort met wapens om, wanneer er doorgang was, de inkomende gasten een beetje te screenen dan wel de toegang te weigeren. Nadat de poort dan wel brug opgehaald was kwam je er niet meer binnen. In die periode hadden we te maken met de beursjessnijders, lui die in de drukte op een markt met een scherp mes je beursje met geld dat aan je kleding hing lossneden en dan zelf snel verdwenen. Vandaag de dag hebben we ook nog beursjessnijders. Die rijden vaak op snelle scooters en rukken of snijden dan je tas van je schouder af. Vaak gaat dit gepaard met letsel voor het slachtoffer.

Maar men schuwt ook wapens niet en helaas komen veel van deze gewapende boeven uit die fraaie stad Amsterdam. Daar zit nu een burgermoeder; Femke Halsema die door heeft dat polder en stad niet alleen economisch elkaar kunnen verstevigen maar helaas ook elkaar besmetten met hun criminelen. Er moet dus een plan komen om deze zeer ingrijpende overlast een halt toe te roepen. Zeker nu we keer op keer moeten vernemen dat in Amsterdam een handgranaat meer of minder al heel gebruikelijk wordt in bepaalde kringen. De drang om dan toch maar die bruggen op te halen begint dan wel toe te nemen natuurlijk.

Maar we leven niet meer in de Middeleeuwen. In die tijd werd een misdadiger verbannen of verplicht op bedevaart gestuurd naar een of ander religieus oord. Om aan te tonen dat deze daar echt geweest was diende hij een bewijs mee terug te nemen. Zo niet, dan kon je de stad niet meer in komen. Ze waren in ieder geval een hele poos uit het zicht verdwenen. Bruggen ophalen gaat het niet worden meer, maar een fijne voetreis naar verre oorden voor zij die toch de misdaad kiezen, een overweging waard.

VrouwSimona…