De Hypotheker regelt alles voor je hypotheek.
De Hypotheker regelt alles voor je hypotheek. Eigen foto

Kabinet laat kansen woningmarkt liggen

2 oktober 2018 om 13:07

HAARLEMMERMEER De financiƫle plannen voor 2019 die het kabinet-Rutte III heeft gepresenteerd, bevatten geen extra maatregelen voor de woningmarkt. Daar zijn we bij De Hypotheker eerlijk gezegd nogal verbaasd over. We hadden gehoopt op betere financieringsmogelijkheden om je huis te verduurzamen. En we hadden verwacht dat starters nu wel een steuntje in de rug zouden krijgen. Gemiste kansen voor de woningmarkt!

Het kabinet streeft naar 80 tot 95% minder CO2-uitstoot in 2050. Om dat te kunnen bereiken, moet de energievoorziening van alle woningen gebaseerd zijn op andere energiebronnen dan aardgas. De helft van de huizen moet tegen die tijd ook nog eens energieneutraal zijn, en de andere helft moet minimaal energielabel B hebben. Mooi streven! Maar huizenkopers lopen nog steeds tegen complexe wetgeving op bij het financieren van de plaatsing van duurzame voorzieningen. Doelen en praktijk zijn wat dat betreft tegenstrijdig. Als je wil dat huiseigenaren werk maken van verduurzaming, moet je de drempels om dat te financieren wegnemen.

Er zijn te weinig betaalbare woningen beschikbaar. Veel starters kunnen daardoor geen huis kopen. Bovendien hebben zij vaak niet genoeg kunnen sparen om zaken als advies- en makelaarskosten uit eigen middelen te kunnen betalen. Starters verdienen wat ons betreft een steuntje in de rug. Zonder dat dit onverantwoorde financiƫle risico's met zich meebrengt. De overheid zou bijvoorbeeld betaalbaar bouwen kunnen stimuleren, kantoren kunnen laten ombouwen tot starterswoningen, de inkomenstoets kunnen versoepelen en meer startersleningen kunnen aanbieden.

Nieuw-Vennep, Venneperhof 98 (0252) 62 91 11.

Hoofddorp, Antje Breijerstraat 75 (023) 562 19 87 en Aalburgplein 7 (023) 303 12 22