Ilse Buren (links) op het ereschavot tijdens het NK judo.
Ilse Buren (links) op het ereschavot tijdens het NK judo. Eigen foto

Zilver op NK judo voor Ilse Buren

1 oktober 2018 om 12:16

Judoka tweede bij debuut NK voor senioren

NIEUW-VENNEP Judoka Ilse Buren is zaterdag 29 september tweede van Nederland geworden tijdens het NK judo voor volwassenen in de klasse -52 kilogram. Haar deelname aan het NK voor senioren, dat dit jaar plaatsvond in het Topsportcentrum Almere, betekende een debuut voor de Vennepse, die wel al viermaal eerder Nederlands kampioen werd bij de jeugd.

Buren won eerder deze maand al het kwalificatietoernooi en was vrijgeloot in de eerste ronde van het NK. In de kwartfinale trof ze de Amsterdamse Zoƫ de Jong. Buren scoorde snel in de partij een punt door een overname op een heupworp en maakte de klus vervolgens af met een houdgreep.

De halve finale tegen de Dewi Lo-A-Noe uit Eindhoven, de kampioene van vorig jaar, won Buren op een vergelijkbare manier. De eerste wazari scoorde ze met een overname, het tweede punt voor ippon met een maki-komi.

De finale tegen de Rotterdamse Naomie van Krevel was een stuk lastiger. Van Krevel kwam een aantal keer door met een aanval over links. Buren kon deze aanvallen allemaal pareren, maar overnemen lukte steeds net niet. Langzaamaan in de partij werd de Vennepse iets sterker, wat resulteerde in een grote aanval vlak voor tijd.

TE KORT Ditmaal nam Van Krevel de aanval over en scoorde wazari. De resterende tijd was te kort voor Buren om nog een score te maken, waardoor ze op haar eerste senioren-NK zilver won.

De andere NK-ganger van Judo Yushi, Biko Vos, wist geen potten te breken tijdens het NK. Vos verloor in de klasse +100 kilogram in de eerste ronde van Stef van Kampen en ging vervolgens in de herkansing onderuit tegen Rick Zomer.