Keus genoeg, thee uit Marokko, Engeland, Syrië en China.
Keus genoeg, thee uit Marokko, Engeland, Syrië en China. Marina de Wit

Op zoek naar verbinding

4 oktober 2018 om 10:30

Hoofddorp ontdekken in theetuin

HOOFDDORP De passage van het Cultuurgebouw was zaterdagmiddag tijdens Ontdek Hoofddorp voor één middag een internationale theetuin. Allerlei culturen ontmoetten elkaar. Verbinding zoeken. Daar draaide het om. Door samen thee te drinken, met elkaar te praten en naar verhalen te luisteren.

De Syrische Tania Asaád draagt er haar zelfgeschreven gedichten voor. Eerst oefent ze voor een klein theegezelschap en daarna betreedt ze zelfverzekerd het podium. "Mijn gedichten gaan over de Syrische oorlog", begint ze, zichtbaar aangeslagen als ze erover praat. De 55-jarige Syrische woont een jaar met haar gezin in Hoofddorp en is twee jaar in Nederland. Zij is trots dat ze de Nederlandse taal al redelijk beheerst. "Ik ga nu anderhalf jaar naar school in Haarlem. In de Arabische taal heb ik vijf boeken geschreven, waaronder poëzie en korte verhalen." Vanmiddag draagt ze drie gedichten voor over onder meer de martelaar. "Een van de gedichten heb ik helemaal in de Nederlandse taal geschreven", en ze is blij: "Ik heb respect voor Nederland en bedank iedereen dat ik hier mag staan."

THEECEREMONIE Aan de lange theetafel wordt thee geschonken afkomstig uit Marokko, Engeland, Syrië en China. Deze landen kennen een lange theetraditie. Karima Zamrani vertelt over de theeceremonie uit haar land: "Eerst wordt het water goed uitgekookt, dan de suiker gesmolten en als de theeblaadjes zich openen wordt de munt toegevoegd. In Marokko drinkt men thee uit mooie chique theeglazen en wordt de munt uitgebreid gewassen. De oudste dame van het huis, meestal de oma, schenkt in. Er wordt zo hoog mogelijk ingeschonken, want hoe schuimiger de thee, hoe lekkerder."

Onder het theedrinken wordt de dag met elkaar besproken, leuke verhalen worden gedeeld en ook verhalen van vroeger. Bij de thee worden dadels, amandelen, vijgen, brood met olijfolie geserveerd. "Alles wat het land biedt. Geen zoete koek! Het is zo jammer dat het in Nederland niet meer bestaat om met elkaar thee te drinken, het ontbreekt aan tijd, de smaak is weggevallen", vindt Zamrani.

Wie genoeg thee geproefd heeft, kan zijn of haar creatief brein aan het werk zetten aan de hand van inspirerende kaarten. Meliza de Vries verzorgt de workshop theequotes schrijven. Bij haar is de negenjarige Robin aangeschoven. Aan de hand van zijn uitgekozen kaart, een schaakbord, begint zijn creatieve proces.

"Ik houd van schaken, het is een leuke denksport en denk daarbij aan mijn meester van vorig jaar. Hij is inmiddels van school", zegt hij serieus. "Ook denk ik bij schaken helemaal nergens anders aan." Inmiddels komt hij met De Vries tot een paar mooie lange zinnen waaruit een theequote ontstaat: met de koningin kun je overal naar toe schuiven op het schaakbord. De Vries legt de werkwijze uit: "Je gebruikt steekwoorden en betrekt de belevingswereld eromheen erbij. Wat wil je eigenlijk zeggen? Mensen zeggen vaak briljante dingen, zonder dat ze het door hebben. Het opschrijven is vaak lastiger."

Niet alleen het cultuurgebouw stond bol van de bijzondere activiteiten. Ook andere winkels, cafés en culturele instellingen openden hun deuren 24 uur lang om nieuwe ervaringen op te doen en Hoofddorp beter te leren kennen.