Op een speelse manier worden bezoekers geprikkeld na te denken over weggooide troep.
Op een speelse manier worden bezoekers geprikkeld na te denken over weggooide troep. Pr

Creatieve aanpak zwerfvuil Recreatieschap Spaarnwoude, resultaat is afwachten

6 augustus 2021 om 08:18 Overig

SPAARNDAM Recreatieschap Spaarnwoude wil via een bewustwordingscampagne met onder andere bingokaarten het gebied zwerfafvalvrij houden. Kinderen kunnen bij plaatselijke ondernemers een bingokaart ophalen, een papieren tasje en een zwerfafvalgrijper. Hiermee moeten zij afval verzamelen. Is het bingo, dan verdienen zij een gratis ijsje en maken kans op een dagje uit.

Communicatieadviseur Anja Brands legt de reden van de actie uit: “De flinke groei vorig jaar, die vooral het gevolg was van corona in combinatie met het mooie weer, zorgde voor veel extra zwerfaval in het recreatiegebied. Buiten de negatieve gevolgen voor mens, milieu als dier zorgt dit voor extra kosten voor het recreatieschap omdat er meer afvalrondes moeten worden gemaakt.”

Voorbeelden die boswachters noemen zijn onder andere blikjes, flesjes, plastic zakken, etensresten en hele barbecues. Gevaarlijk voor mens en dier. Ze worden massaal gedumpt. “De jaren daarvoor was de hoeveelheid zwerfafval vrij constant, met uitschieters op zomerse dagen wanneer veel mensen de recreatiegebieden weten te vinden als alternatief voor het strand.”

De locaties waar het meeste afval achter gelaten wordt zijn: de Westbroekplas, Veerplas, Michielsenweg Noord en het oude festival Terrein, (Houtrak). 

De bingokaart kan bij drie ondernemers in Spaarnwoude worden opgehaald: Het Veerkwartier aan de Veerplas, Mosun Strandbar aan de Westbroekplas en Droomparken Spaarnwoude in De Houtrak. “De actie is net opgestart dus we kunnen nog niets zeggen over hoe het loopt“, zegt Brands. “Daarnaast werkt het weer niet echt mee; er zijn weinig mensen die naar buiten gaan met dit weer en nog minder mensen zoeken het water op.“

”Naast een banneractie in de gebieden en de actie met de bingokaart trekt tijdens warme zomerdagen de Zwerfafvalkaravaan langs de verschillende recreatiegebieden. “Het promoteam gaat met recreanten in gesprek over zwerfafval en biedt afvaltasjes aan. Het team staat in de startblokken en het is wachten op het mooie weer. We hopen dus dat de zon weer snel gaat schijnen.”

De campagne is ontwikkeld met ondersteuning van stichting Schoner Holland, die (semi)overheden, gemeenten, organisaties en stakeholders ondersteunt bij de realisatie van hun duurzaamheidsdoelstellingen door onder andere inventarisatie, participatie en communicatie. 

“Na de zomer gaan we de campagne evalueren en kijken of en in welke vorm deze voor herhaling vatbaar is. Overigens voeren we deze campagne uit in samenwerking met de vijf andere recreatieschappen in Noord-Holland; Groengebied Amstelland, recreatieschap Twiske-Waterland, recreatieschap Geestmerambacht en recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer.”