Afbeelding
Pr

Dichtwater: 'Elk woord is gemeend in Ode aan Hoofddorp'

28 juli 2021 om 13:11

HOOFDDORP Elk woord is gemeend in de Ode aan Hoofddorp van Reinier van der Veer. De nieuwe inwoner brengt via YouTube een perfect stukje promotie voor het dorp, maar het gaat hem vooral om mensen raken. “Als maar één iemand hier blij van wordt, ben ik al tevreden.” Zijn actie maakt deel uit van het project Blikvangers, waarmee Hoofddorpers worden verrast. 


Een deel uit de ode van Reinier: Hoofddorp, als hoofd-dorp van de Haarlemmermeer, waar niemand minder is en men samen met de stad groeit, de toekomst tegemoet, waar men elkaar op straat nog groet, waar iedereen zijn boodschappen gewoon even in ‘het dorp’ doet.

En ook: hier wonen harde werkers, hier geboren of omarmd, saamhorig in diversiteit, gezellig, hecht en warm.

Ook al schreef Reinier deze woorden in opdracht, er is geen letter van gelogen. De 30-jarige geboren Haarlemmer kwam via Amsterdam drie maanden geleden bij zijn vriendin in Hoofddorp wonen. Hij heeft een opleiding tot psycholoog, werkte in het onderwijs en de reclamebranche en was coach. Nu is hij terug bij zijn passies: taal, geluid en mensen. Onder zijn alias Dichtwater levert hij gevoelige, originele, behapbare en waterdichte gedichten, creatieve copy, spoken word-teksten en voordrachten. 

Daarom klopte Blikvangers bij hem aan met de vraag welke blik Reinier op Hoofddorp heeft. Die was goed, maar werd nog beter toen hij voor zijn ode extra informatie zocht. “Ik heb geschreven wat ik zelf van Hoofddorp heb gezien, maar ook wat ik in gesprekken heb mee gekregen. Ik heb een stuk of twintig inwoners gevraagd wat Hoofddorp Hoofddorp maakt. Wat er hier mooi is in vergelijking met andere plekken, een soort onderzoekje dus. In mijn omgeving, en met mensen waarmee ik via-via in contact werd gebracht.” 

“De meningen waren opvallend positief, ik heb geen negatieve reacties gehoord. Het is heerlijk in een stad te wonen met alle voorzieningen van dien, maar met een dorpsgevoel over straat te gaan. Ook logistiek gezien ligt het heel gunstig.” 

Reinier kan niet aangeven hoelang hij over de tekst heeft gedaan. “Ik zet geen stopwatch aan”, lacht hij. “Het ging niet moeilijk, inspiratie kwam vanzelf. Dit is wat ik doe. Ik heb ervaring met het schrijven van dit soort teksten. Ik wil graag mensen raken met mijn woorden. Voor mij is dit project daarom al geslaagd als al één persoon er blij van wordt.”

Dat is zichtbaar het geval, zo is te zien op YouTube, waar het filmpje wordt vertoond onder de naam Een Ode aan Hoofddorp. Renier draagt met een grote glimlach zijn werk voor aan meerdere mensen op verschillende markante plekken in Hoofddorp. De reacties zijn vrolijk. Hoofddorp staat op een positieve wijze op de kaart, zoals het er nog nooit opgezet was.

Afbeelding