Geld voor organisaties om subsidie leren binnen te slepen

5 augustus 2021 om 08:17

HAARLEMMERMEER De gemeente gaat budget beschikbaar stellen voor een proef voor het gecoördineerd aanvragen en oppakken van subsidies. Uitgangspunt is dat de kosten worden gedekt door extra inkomsten uit subsidies.


In mei meldde HCnieuws nog dat organisaties uit Haarlemmermeer nauwelijks een beroep op provinciale financiële regelingen, zoals blijkt uit een verkenning van het subsidieregister Noord-Holland. De kas is goed gevuld, maar het geld gaat steevast naar andere gemeenten.
Er zijn bijvoorbeeld uit Haarlemmermeer geen aanvragen binnen gekomen voor het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, de subsidiepot voor energiecoöperaties, buurtbusprojecten Noord-Holland, en een fonds voor het verduurzamen van culturele gebouwen.


TROTS Onlangs maakte Cultuurfonds Noord-Holland trots bekend dat het in het tweede kwartaal van dit jaar 91 cultuur- en natuurprojecten heeft gesteund met bij elkaar 300.000 euro. Opnieuw zat daar geen organisatie vanuit Haarlemmermeer tussen.

Fractievoorzitter Charif El Idrissi van HAP stelde naar aanleiding van dit artikel schriftelijke vragen waarop B&W antwoordde dat de gemeente en verschillende Haarlemmermeerse organisaties wél gebruik hebben gemaakt van verschillende regelingen. Maar daarbij werden slechts een paar voorbeelden genoemd van subsidies die los staan van de provincie. Uitzondering is de Regeling: 'Fiets File Vrij', van Rijkswaterstaat en provincie Noord-Holland, waarop wél een beroep is gedaan. Maar er valt dus veel meer te halen.


PILOT VAN TWEE JAAR HAP vroeg het college instellingen en organisaties te gaan wijzen op de mogelijkheden tot het verkrijgen van provinciale subsidies omdat die er overduidelijk wel zijn en voor het oprapen liggen. De actie van de lokale partij resulteert in een pilot van twee jaar. Daarbij wordt verwacht dat de opbrengsten minimaal de kosten zullen dekken. In 2022 is 26.000 begroot, de twee jaar daarop 104.000 euro.