'Bevolking alvast warm maken'

10 augustus 2021 om 07:04

Iedereen moet weten dat nieuw raadhuis een noodzaak is 

HOOFDDORP Het nieuwe raadhuis van Haarlemmermeer is nodig om hardwerkende ambtenaren een fatsoenlijke werkplek te geven. Het levert bovendien een structurele bezuiniging op. Deze twee aspecten willen respectievelijk Sophie van de Meeberg (D66) en CDA’er Herman Koning de bevolking van Haarlemmermeer meegeven. Ze hopen eventuele scepsis in te dammen.

De gemeente gaat een nieuw raadshuis bouwen op de plek van het huidige aan het Raadhuisplein. Het veertig jaar oude pand is verouderd en lekt. Opknappen is geldverspilling. Er komt een efficiënt en multifunctioneel gebouw waar de gemeenteraad, het college van B&W, medewerkers van de gemeente en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten. Het moet een herkenbaar gebouw worden midden in Stadscentrum Hoofddorp. De gemeente gaat dit gebouw zelf bouwen. Kosten: bijna 60 miljoen euro.

Direct na de eerste bekendmaking kwamen er de te verwachten honende reacties, ook via HCnieuws. Sommigen vinden dat er niets mis is met het oude raadhuis, anderen vrezen dat de uitgaven ten kosten gaan van meer essentiële zaken, en het bekende: ‘de politiek zorgt vooral goed voor zichzelf’, kwam bij sommige mensen ook naar boven.

Van de Meeberg begrijpt de emoties en vraagt zich af hoe de gemeenteraad ervoor kan zorgen dat niet iedereen boos wordt en blijft. “We moeten uitleggen aan de inwoners dat nieuwbouw een noodzaak is,” zo liet ze onlangs in de gemeenteraad weten. “We doen het voor alle ambtenaren die ongelooflijk hard werken. Die verdienen een goede plek die niet lekt en waar het ‘s winters niet heel koud is.”

Koning vulde aan dat naar de bevolking doeltreffend gecommuniceerd moet worden dat nieuwbouw zorgt voor structureel lagere huisvestingskosten, die nu op jaarbasis 5,6 miljoen bedragen. “Doordat we het gebouw in eigen beheer financieren, sparen we 1,2 miljoen per jaar. Na dertig jaar wordt dat nog meer omdat er dan leningen zijn afgelost. Ik hoor om me heen dat dit een bodemloze put wordt, maar we gaan er juist financieel op vooruit.”

De sloop van het raadhuis begint in januari, de gemeentelijke diensten worden verdeeld over gebouw De Polderlanden en Taurusavenue 155.