Ton van Schie: 'We willen gewoon door kunnen boeren.'
Ton van Schie: 'We willen gewoon door kunnen boeren.' PR

'Boeren in Park21 worden uitgerookt’

28 juli 2021 om 12:59

HAARLEMMERMEER Agrarische ondernemers hebben al jaren grote moeite met de ontwikkeling van Park21, een gepland recreatiegebied tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. "We noemen de plannen richting de agrariërs een uitrookbeleid," zegt woordvoerder Ton van Schie, voorzitter van afdeling Haarlemmermeer LTO Noord regio West.


Van Schie gaf onlangs mede namens collega's zijn visie als inspreker in de gemeenteraad. "We hebben er moeite mee dat de uitbreiding van Park21 ten koste gaat van landbouwareaal en flink ook. Wij dringen aan dat aanpassen van het bestemmingsplan niet ten koste gaat van de huidige bedrijfsvoering, én de toekomstige ontwikkeling van onze bedrijven. We willen gewoon door kunnen boeren."

Hij is geschrokken van de mogelijkheden die het voorontwerp bestemmingsplan biedt, die volgens hem aanvankelijk twee themaparken omvatten, zeven hotels en een bungalowpark. Vooralsnog ligt de ambitie wat lager, maar het eindplaatje vindt Van Schie nog steeds te ver gaan. "Het mooie open landschap staat onder druk. Ik merk bij de gemeente een houding van: Park21 moet en zal er komen, de bewoners hebben recht op groen. Dit is wat ze nodig hebben. Vragen van ons worden afgedaan met dat er wordt begonnen met een minimale variant. Ik loop echter al langer mee op dit dossier. Er worden commerciële partijen aangetrokken en de doelgroep gaat verder dan de gemeente. Het wordt straks alleen maar drukker in de gemeente. Ik denk dat de bewoners zich uiteindelijk mee in het ootje genomen voelen." 

Zelf heeft Van Schie, die sinds '94 als vierde generatie bloemenkweker een bescheiden familiebedrijf runt, niet eens zo heel veel zorgen. "Ik hoef niet te groeien. Andere agrariërs wel. Als dat niet kan, wordt het bedrijf minder waard want niemand wil het eventueel overnemen. We willen minimaal dat het mogelijk wordt om grond te ruilen."

"Stel dat er een boer op een voor Park21 minder aantrekkelijk gebied zit, en hij wil weg. Dan moet iemand anders, met wel een goede plek, daar naartoe kunnen gaan. De gemeente heeft echter aangeven geen hele bedrijven te willen verplaatsen. Een groot nadeel. Ook vreemd. Als je als gemeente zulke grote plannen hebt, trek dan ook een grote broek aan en maak bedrijfsverplaatsing mogelijk. Nu is de gedachte dat de boer moet meebewegen met het park, en er deels onderdeel van wordt, en vervolgens op de koop toe ook zelf een stukje extra park realiseert. Ik noem dat een sigaar uit eigen doos. We betalen dan mee aan Park21. Het lijkt meer op en voeren van een uitrookbeleid dan een uitnodigingsbeleid."

Samen met zijn collega's heeft Van Schie een zienswijze ingediend met daarin hun bezwaren.