'In 2025 zwemmen in nieuwe recreatieplas Park21'

5 augustus 2021 om 11:45

HAARLEMMERMEER Vaststelling bestemmingsplan halverwege 2022, een duik in de nieuwe recreatieplas zomer 2025, oplevering 2040. Dat is globaal de planning voor Park21. Onlangs werd de bevolking via Facebook bijgepraat door de wethouders Mariette Sedee en Fouad Sidali. Later schoven de projectleiders Aafke Kaspers en Jeroen de Pijper aan. 


De ambities met het park zijn misschien iets afgezwakt, tussen Nieuw-Vennep en Hoofddorp verschijnt nog wel degelijk iets van grote waarde voor de bewoners van Haarlemmermeer en ver daarbuiten. In een omgeving van landbouw zijn er plannen voor breed opgezette recreatie op het gebied van wandelen, sporten, zwemmen, natuur, cultuur en festivals. De omvang is die van het Amsterdamse Bos in Amstelveen. Alleen in Haarlemmermeer zal de variatie veel groter zijn, vooral ook omdat er volop landbouw in het gebied blijft.
Er is overigens al een deel klaar. Wandel-, fiets- en ruiterpaden slingeren door het groene gebied. Op weg naar verschillende onderdelen in het park, zoals speeltuin Kleiland, het bijenpaleis en de biologische moestuin. Iets verderop liggen Klimpark21 en het Electric Motorcross Park. Ook honk- en softbalclub de 'Hoofddorp Pioniers' is al gevestigd in het gebied.


BARRIÈRES Maar voor de volgende fases moeten nog heel wat barrières worden genomen. Bijvoorbeeld het wijzigen van bestemmingsplannen. Het gebied moet deels worden omgevormd van agrarisch naar recreatie, met daarin enkele heuvels. De milieueffecten spelen mee. Die zijn onderzocht en beschreven in een milieueffectrapport. Er werd onder andere gekeken naar de waterhuishouding, kabels, leidingen en telecommunicatie installaties, het stikstofprobleem en naar de luchtkwaliteit. 

Het concept-Milieueffectrapport en voorontwerpbestemmingsplan zijn inmiddels goedgekeurd door het college. Inwoners kunnen hierop bezwaar maken en naar de rechter stappen. Een dergelijk bureaucratisch proces kan zomaar een jaar vertraging kosten. Verder zijn veel gronden nog niet in bezit van de gemeente, en het is afwachten hoe de gesprekken met eigenaars verlopen. Eventueel moet er tot onteigening worden overgegaan. Ook daarbij is moeilijk een tijdspanne te geven. Als alles rond is, moet de infrastructuur nog worden aangelegd.


LANGE ADEM Sedee noemde het een ingewikkelde zaak, een kwestie van lange adem. Ze deed desgevraagd een prognose van 3,5 jaar voordat er kan worden gezwommen in de aan te leggen plas. "Maar volgend jaar wil ik al beginnen met de eerste bomen voor een voedsel- of geboortebos."

Projectleider Kaspers presenteerde het indicatief eindbeeld in 2040, maar benadrukte dat veel onderdelen dan allang zijn gerealiseerd. "Het lijkt misschien allemaal lang te duren, maar bedenk dat het Haarlemmermeerse Bos er ook niet in één jaar lag."