Buitentheater De Rijzenspelers: improvisatie op dorpsbankjes

29 juli 2021 om 13:45

RIJSENHOUT Onder de naam 'Bankjes luisteren' brengt Toneelvereniging De Rijzenspelers deze zomer buitentheater waarbij verhalen worden verteld via een QR-code.  "We zijn gaan improviseren aan de hand van associaties die de bankjes opriepen", zegt Rijzenspeler Maarten van Kessel. "We bieden twaalf ontmoetingen op twaalf bankjes."  


Van Kessel: "Het idee is ontstaan door het vele wandelen met de honden in coronatijd in combinatie met een ervaring op een bankje wat een verhaal werd in mijn hoofd.  Ik dacht: daar moeten we toch iets mee kunnen doen op theatergebied? Zeker zolang we nog niet de zalen in mogen. Door zoeken op internet kwam ik een soort gelijk project tegen in BelgiĆ«. Door met een paar enthousiaste Rijzenspelers een projectgroepje op te richten zijn we het plan gaan uitwerken.'

"We zijn door improvisatie aan de verhalen gekomen. Eerst online door met elkaar te gaan theatersporten en later zijn we op de uitgekozen bankjes gaan improviseren aan de hand van associaties die de bankjes opriepen. De opdracht was om, als dat lukte, de plek in het verhaal te brengen."

De verhalen, met een lengte van vijf minuten zijn niet echt gebeurd. "Nee zeker niet", geeft Van Kessel aan. "Al berust bijvoorbeeld het verhaal met de naam 'Huttenbouw'  wel op echte Rijsenhoutse gebeurtenissen. Desalniettemin zijn alle verhalen op verschillende manier aantrekkelijk. Soms gewoon mooi of ontroerend, en de andere keer juist grappig. Er komen herinneringen omhoog over Rijsenhout zelf. Ieder zal zo zijn voorkeur hebben." 

"We zijn zeer nieuwsgierig naar de bezoekers. Geen idee van wie gaan kijken. Het is totaal nieuw en het is ook afwachten of iedereen met de smartphone en QR code overweg kan. We hebben een instructiefilmpje gemaakt. We hopen dat jongeren met ouderen die niks met een smartphone hebben, op stap gaan om samen op de bankjes te gaan luisteren. De bankjes mogen ook dorpsbewoners verbinden met elkaar. Hoe leuk zou dat zijn."