Cameratoezicht moet Van Stamplein veilig maken

10 augustus 2021 om 10:05

HOOFDDORP Na een recente steekpartij, een golf aan gestolen elektrische fietsen en een reeks serieuze incidenten in het recente verleden, komt er camerabewaking op het Van Stamplein in Hoofddorp. Twee camera’s moeten de veiligheid bevorderen. Over twee weken moeten die hangen.   


Burgemeester Schuurmans noemt het ‘een mooie stap die we gaan zetten’. Ze geeft aan dat er niet zomaar een beveiligingscamera mag worden opgehangen in de openbare ruimte. “Er is een aantal bestuursrapportages over ernstige ongeregeldheden van de politie nodig om van het Openbaar Ministerie een akkoord te krijgen. Die zijn er geweest. Aan de ene kant vervelend, maar aan de andere kant goed om dit voor elkaar te krijgen.” 

Het gaat vooralsnog om twee camera’s die het hele plein moeten dekken. Waar ze komen te hangen is nog niet duidelijk. Misschien aan een aparte paal, of aan een muur. De camera’s moeten een vorm van mobiliteit hebben en ook opgehangen kunnen worden bij andere brandhaarden in Haarlemmermeer. Uiteraard kan dit ook pas na de benodigde toestemming.

Belangrijk is dat de camera’s live worden uitgelezen en dat er handelingsperspectief is. De gemeente geeft die garantie. Verder moet in verband met privacywetgeving het publiek worden voorgelicht worden dat het gefilmd wordt. Er komen borden op het plein en er wordt gecommuniceerd via de media. 

Schuurmans kijkt uit naar de plaatsing. “We zijn benieuwd naar de veroorzakers van de vechtpartijen. Wie zijn die jongeren? Misschien kan Jongerenwerk er mee aan de slag en een andere manier van vertier bieden. Wie weet moeten ze aan het werk worden geholpen.”  

Over vier maanden vindt evaluatie plaats en kan worden bekeken of de camera’s mogen blijven hangen. Een vreemd dilemma kan zich aandienen. Als de rust terug is kan het Openbaar Ministerie concluderen dat ze weer weg kunnen. Maar die rust is wellicht juist te danken aan de camera’s. 


VERANDERING Het stadscentrum van Hoofddorp gaat de komende tijd flink veranderen. Bij de diverseontwikkelingen wordt veiligheid nadrukkelijk meegenomen. Er wordt daarbij ook bekeken of eenpermanente bewaakte fietsenstalling tot een van de mogelijkheden behoort.