Het brengparkje aan de Prins Hendriklaan in het centrum van Hoofddorp.
Het brengparkje aan de Prins Hendriklaan in het centrum van Hoofddorp. Joop Touw

Brengpark oké, maar ‘not in my backyard'

5 augustus 2021 om 06:15

HAARLEMMERMEER Bij het overschakelen op ondergrondse brengparkjes stuit de gemeente op flinke weerstand. ‘Prima actie, maar niet voor mijn deur’, is de teneur. 

Vanaf voorjaar 2021 gaat Haarlemmermeer over op een nieuwe en betere manier van afval scheiden wat betreft plastic, en gft en etensresten. Die wordt wijk voor wijk ingevoerd.  Zodra de locaties van de ondergrondse containers bekend zijn, maakt de gemeente een locatieplan en informeert per brief inwoners die belanghebbende zijn. Zij kunnen bezwaar aantekenen en in het definitieve plan wordt rekening gehouden met deze zienswijzen.  

Er is begonnen met inwoners uit Rijsenhout, Burgerveen, Abbenes, Buitenkaag, Aalsmeerderbrug, Leimuiderbrug, ’t Kabel en Weteringbrug. Huishoudens met rolemmers kregen een extra rolemmer voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken en nieuwe rolemmer voor restafval. Daarover zijn niet veel bezwaren bekend. Het probleem ligt vooral op het gebied van ondergrondse containers. Die komen namelijk soms voor de deur van mensen die er helemaal geen gebruik van maken, maar voor bewoners van hoogbouw in de buurt. Het gaat om een ingewikkelde puzzel. De planners moeten rekening houden met maximale loopafstand, bereikbaarheid voor inwoners en inzameldienst, veiligheid en het ondergronds netwerk van kabels en leidingen. Uitgangspunt verder is dat parkeerplaatsen zoveel mogelijk behouden moeten blijven, evenals bomen en groenvoorziening.  

[Op HCnieuws.nl Premium: Wij willen deze containers absoluut niet voor de deur, ze komen érg dicht op onze voortuin.