Gevulde tassen staan klaar voor gezinnen in Hoofddorp.
Gevulde tassen staan klaar voor gezinnen in Hoofddorp. Pr

Schaamte houdt gezinnen weg

5 augustus 2021 om 07:36

Prakkie  doet oproep

HOOFDDORP Schaamte is de belangrijkste reden dat de alternatieve voedselbank Prakkie Hoofddorp niet verder groeit. “Anders hadden we op 200, in plaats van 68 gezinnen gestaan”, klinkt het.


Prakkie helpt gezinnen die net niet in aanmerking komen voor de voedselbank, maar wel heel klap zitten en nauwelijks geld voor eten hebben. Mensen die bijvoorbeeld door een sterfgeval of een scheiding in financiële problemen gekomen zijn, of die door de coronacrisis aan de grond  zitten, die misschien eerst een goedlopende zaak hadden maar nergens geholpen worden.

Ronald Dekker van Prakkie: “Toen wij in december 2020 begonnen waren er tien gezinnen aangesloten. Dit groeide door de bekendmaking onder andere in HCnieuws. Zeven maanden verder zaten we op 68 gezinnen, maar hier blijven we een beetje op hangen, mede doordat sommige gezinnen er weer bovenop zijn. Maar de voornamelijkste reden is schaamte. De stap is voor veel mensen erg groot om zich te melden bij Stichting Prakkie Hoofddorp. Ze denken iets van: stel dat de buren weten dat we daar boodschappen halen? En wat zal de familie zeggen? Hopelijk komen we geen bekende tegen. Dit soort reacties horen wij regelmatig.” 

“Wij werken via een Facebookgroep, waar we meldingen geven als er spullen te halen zijn. Sommige mensen zijn al maanden lid, sommige vanaf het begin al. Er zijn er bij die na maanden van meelezen, nu pas denken: zou ik dat ook durven, ik heb het hard nodig maar wat als.... Ik denk dat we zonder schaamte al snel op 200 gezinnen hadden gezeten.”

De reacties zijn dankbaar, zo is te lezen op de website van Prakkie Hoofddorp waar vooral anoniem of hooguit met een voornaam wordt geschreven. Een vrouw vertelt dat ze door haar ex met problemen is achter gelaten, dat hij zijn verplichtingen niet nakomt, en dat Prakkie haar geweldig helpt. Een ander heeft simpelweg te weinig inkomen nadat haar man geen werk meer heeft als ZZP'er en kan dankzij Prakkie weer haar rekeningen betalen. Zo zijn er allerlei verhalen te lezen. Vaak worden de verse producten geroemd.

Ronald: “Wij vinden het heel belangrijk dat ook de mensen die de stap niet durven te zetten zich aan te melden, weten dat schaamte hier niet nodig is. We zijn er juist om te helpen, en dat doen we met ons team heel erg graag. Wekelijks delen wij zeker één tas met boodschappen uit, maar meestal is het vaker en meer. Alles wat in de tassen zit is zeer bruikbaar, denkende aan groente, soep, brood, vis en ook vaak wat lekkers. Dit hoeven de gezinnen dan niet zelf te kopen en daardoor sparen ze weer enkele tientallen euro's waarvan ze bijvoorbeeld weer een rekening kunnen betalen wat voorheen niet ging.”

DONATIES ”Uiteraard zijn wij wel nog steeds afhankelijk van donaties, zowel financieel als in producten. Dit om iedereen te kunnen blijven helpen. Als er meer gezinnen gebruik gaan maken van Stichting Prakkie Hoofddorp, wat wij hopen, zullen wij meerdere donaties nodig hebben,” waarschuwt hij.