Afbeelding
Eigen foto

Na 22 jaar in de bibliotheek gaat Marion Hofstee met pensioen

12 maart 2023 om 08:00 Mensen Tips van de redactie

HAARLEMMERMEER. “Ze zeggen: afscheid nemen is een beetje sterven. En ik weet nu dat het waar is. Na 22 jaar in de bibliotheek ga ik met pensioen. Ik vind het toch wel iets. Ik heb altijd met veel plezier gewerkt en nu zit mijn agenda vol lege plekken. Het is een beetje dubbel, ik denk dat veel mensen dat herkennen.”

Marion Hofstee uit Badhoevedorp krijgt op 17 maart het bordje te zien met ‘Tijd voor Pensioen’. Een moment dus om terug en vooruit te blikken. “Het wordt natuurlijk geen gewone dag”, vertelt ze. “Ik krijg een afscheidsfeestje en wat zou het leuk zijn als de klanten ook langs zouden komen. Met velen heb ik altijd goed en persoonlijk contact gehad. Dan wil je toch ook persoonlijk afscheid nemen.”

VERSCHILLEN

Haar eerste werkdag in de bibliotheek was in 2001. “Een onverwachte carrière move. Ik kom uit Apeldoorn en werkte in de kinderopvang. De liefde bracht me naar Amsterdam en later, met mijn gezin, naar Badhoevedorp. Heb je kinderen, dan vind je snel de bibliotheek. Ik vond die in Badhoevedorp prettig, er waren vacatures. Ik dacht toen, laat ik het eens proberen. Ik pakte het op, zoals je dat ook doet met vakantiewerk. En dat heeft goed uitgepakt. Werk en collega’s matchten, ik heb de bibliotheekopleiding mogen doen. Nooit spijt van gehad. Badhoevedorp werd mijn vaste locatie en eens in de week ging ik naar Zwanenburg. Later maakte ik een rondje door de polder en was ik ook in Nieuw-Vennep, Hoofddorp-centrum en Floriande.”

De bieb van 2001 en die van nu: de verschillen kunnen niet groter zijn. “Ik begon aan de balie. We plakten stickers op de boeken om ze te traceren. Barcodes? Een ver-van-mijn-bedshow. Nu hebben we Klik & Tik en Digisterker om de mensen digitaal wegwijs te maken.” 

Ze gaat de leeskringen, waarvoor ze jarenlang voor Haarlemmermeer aanspreekpunt was, zeker missen, net zoals de bieb-aan-huis-service. “Ik maakte voor mensen die niet zelfstandig bij ons langs konden komen een boekenpakket. Een vrijwilliger leverde dat bij ze af en haalde het weer op. Mensen gaven een genre op, ik zocht naar titels. Een creatieve uitdaging. En wat is het dan leuk als je positieve reacties krijgt.” 

VOORLEES-EXPRESS

Marion wil de bieb dan ook niet helemaal achter zich laten. “Ik word vrijwilliger bij de VoorleesExpress, een taalservice voor kinderen uit gezinnen waarin de Nederlandse taal niet vanzelfsprekend is. Je proeft de leefsfeer van die kinderen, je komt bij ze thuis, je leest ze voor, doet spelletjes. Zo proberen we taalachterstand te voorkomen.” 

En natuurlijk gunt ze ons een kijkje in de rest van haar nieuwe agenda.

“Ik heb kleinkinderen, een tweeling van 8, daar wil ik meer tijd voor vrij maken. Meer op reis, ook leuk. Met de caravan door Frankrijk, Italië en naar Zuid-Limburg. Heerlijk stukje Nederland. En misschien ga ik mijn schilderhobby uitbreiden. De spreekwoordelijke geraniums zullen me beslist moeten missen!”