De gemeente wil niet het wiel opnieuw uitvinden als om het digitalisering gaat.
De gemeente wil niet het wiel opnieuw uitvinden als om het digitalisering gaat. Pixabay.com

Gemeente worstelt met digitalisering: “Lastig om een goede visie neer te zetten’’

13 maart 2023 om 16:00 Politiek

HAARLEMMERMEER De gemeente wil op het gebied van digitalisering ‘slim volgen’ en ‘niet het wiel opnieuw uitvinden’. Maar donderdag bleek tijdens een debat over de bestuurlijke visie op digitalisering dat dit in de praktijk nog vaak best lastig is. “Het is best lastig om hierover een goede visie neer te zetten”, gaf wethouder Charif El Idrissi aan in het begin van zijn bijdrage.

De bijdragen vanuit de fracties verschilden inhoudelijk sterk van elkaar. Een flink aantal fracties legden de nadruk op de veiligheid van de digitale systemen, en het opslaan van persoonsgegevens. “Digitalisering maakt ons ook kwetsbaar. Laten we scherp blijven en de kracht van digitalisering niet onderschatten”, stelde Pauline Maat (CDA). 

Demi van der Veldt (D66) zei zich daarnaast zorgen te maken over de ethische risico’s die digitalisering met zich meebrengt. De raad speelde daarom met het idee om een ethische commissie in het leven te roepen, die daar toezicht op kan houden. Daarover werd in de tweede termijn kort gedebatteerd. Beryl van Straten noemde het een ‘gemiste kans’ dat er in de visie niet wordt ingegaan op het eventuele nut van een ethische commissie. Ze vroeg net als veel andere partijen om op een eventueel later moment over dat vraagstuk te praten, omdat er ook al andere gemeentes zijn die een ethische commissie in het leven hebben geroepen. 

Forza! wilde weten of de raad niet zelf toezicht zou kunnen houden op de ethische problemen die de digitalisering meebrengt. “We kunnen het ook zelf doen, maar vaak zitten er ethici en mensen die voor zulke vraagstukken gestudeerd hebben in zo’n commissie”, reageerde Van der Veldt daarop. Het college heeft toegezegd om te proberen de raad binnen een week te informeren over hoe andere steden met een ethische commissie werken. D66 wil op korte termijn een sessie organiseren over dat vraagstuk.

Een ander belangrijk thema was de toegankelijkheid. Kim Denie diende daarom namens de PvdA een amendement in om de teksten in de communicatie vanuit de gemeente op een taalniveau te houden wat voor de meeste inwoners begrijpelijk is. Uit een kort debat over het amendement bleek daar binnen de gemeenteraad veel steun voor, maar wethouder El Idrissi zei dat het ambtelijk apparaat al probeert om alle informatie zo begrijpelijk mogelijk naar buiten te brengen.

Er was ook flink wat kritiek op het stuk. Zo stelde de Beryl van Straten ( VVD) dat er helemaal geen sprake is van ‘slim volgen’ maar dat de gemeente eigenlijk nog een forse inhaalslag te maken heeft op het gebied van digitalisering. Van Straten pleitte ervoor om in relevante stukken een speciale digitaliseringsparagraaf op te nemen. Volgens haar zou dat een praktische oplossing zijn om als raad grip te houden op de ontwikkelingen. Demi van der Veldt (D66) noemde het stuk ‘weinig concreet’ en vond net zoals Tim Beusenberg (SRH) dat het vol zat met stellingen waar je het eigenlijk nauwelijks mee oneens kan zijn.

De visie op digitalisering moet als het aan de wethouder ligt een ‘levend document’ worden. Dat betekent dat er indien nodig aanpassingen in kunnen worden gemaakt als technologische, of maatschappelijke ontwikkelingen daarom vragen.

Door Joost Verhagen