Lydia en Dirk Maarssen op het pontje met op de achtergrond het leegstaande restaurant.
Lydia en Dirk Maarssen op het pontje met op de achtergrond het leegstaande restaurant. Trudy Witteman
Rondje Ringvaart

‘Mooier kun je niet wonen’

14 maart 2023 om 08:00 Mensen Rondje Ringvaart Tips van de redactie

HAARLEMMERMEER De Ringvaart. Een 60 kilometer lange zilveren strik om het mooie cadeau dat Haarlemmermeerpolder heet. De krant portretteert tweewekelijks dijkbewoners die er dag in dag uit over uit kijken. Vandaag deel 46. We zijn in Rijsenhout.

Begin met de 71-jarige Dirk Maarssen over marathonschaatsen en je bent zo een paar uur verder. Met groot enthousiasme praat de Rijsenhouter over die prachtige tijd van weleer waarbij zijn ogen net zo glimmen als destijds de ijzers onder zijn schoenen. Op het ijs was Dirk een beul. Voor zichzelf en voor zijn concurrenten. Nadat hij op zijn 16-de lid geworden was van ijsclub De Poelster in Bovenkerk was Dirk helemaal niet meer te houden. Natuurijs had zijn voorkeur. Dat hij aanleg had werd al op jonge leeftijd duidelijk op de sloot achter hun huis aan de Aalsmeerderdijk in Oude Meer waar zijn vader in de jaren 60 een anjerkwekerij begonnen was. Er hoefde maar ijs te liggen of Dirk was de hele dag op zijn Friese doorlopers in de weer. Op de sloot, maar het liefst op de Ringvaart voor de deur. De sportieveling woonde naast de boerderij van De Ruiter waar hij in zijn lagere schooltijd al op zijn knieën door het land kroop om met bieten dunnen een zakcentje te verdienen. Ochtendmens Dirk begon vaak al om half zes zodat hij vóór schooltijd één regel, 500 meter heen en 500 meter terug, gedund had en één gulden rijker was geworden.

BLOEMEN 

Schaatsen, bloemen en Dirk. Een machtige en onverbrekelijke drie-eenheid. Schaatsen heeft op hem nog steeds een grote aantrekkingskracht en hoewel al jaren met pensioen is Dirk nog steeds tussen de bloemen te vinden. Op zijn 16-de bij Barendse in de orchideeën begonnen, daarna bij zijn vader wiens kwekerij hij in de jaren 80 samen met zijn broer Hans overnam om vervolgens in 1995 het land aan een projectontwikkelaar te verkopen. Dirk begon daarna in Rijsenhout een orchideeënkwekerij, deed het bedrijf in 2014 van de hand, werd bedrijfsleider op een potplantenkwekerij in zijn woonplaats en verricht er tot op de dag vandaag hand en spandiensten. “Van niks doen roest je vast of ga je dood”, is zijn stellige overtuiging.

We hadden al naar andere huizen gekeken, maar dit huis stond op de mooiste plek die je je kunt indenken

MOETJE 

52 jaar geleden. Een feestavond in de oude veiling in Aalsmeer. De 16-jarige Lydia Kroes is er, Dirk van 19 ook. Ze weet het nog precies. “Ik kreeg een gozer achter me aan die ik kwijt wilde. Ik ben bij mijn buurmeisje gaan zitten die met Dirk zat te praten. Toen die snuiter was afgedropen stond ik op waarop Dirk zei ‘je moest maar effe blijven zitten’. Dat heb ik gedaan. In 1975 zijn we getrouwd. Je zou het ‘een moetje’ kunnen noemen”, lacht Lydia die destijds op de veiling bij een bloemenexporteur werkte. “We kwamen terug van vakantie toen Dirks ouders vertelden dat ze een optie hadden genomen op een huis voor ons. De koffie lieten we staan, we zijn direct gaan kijken. Het was deze splitlevelwoning aan de Leimuiderdijk 74 In Rijsenhout. We hadden al naar andere huizen gekeken, maar dit huis stond op de mooiste plek die je je kunt indenken. Natuurlijk hebben we direct ‘ja’ gezegd. Dirk extra blij want hij wilde het liefst aan de Ringvaart blijven wonen.”

ELFSTEDENTOCHT 

Bij een verse koffie pakt Lydia er een plakboek bij. Boordevol krantenknipsels en andere herinneringen aan de imposante schaatscarrière van manlief. En dan barsten de verhalen los. Over de Elfstedentocht van 1985 toen Dirk bij de wedstrijdrijders als 32-ste eindigde. Over de Elfstedentocht van 1986. Een heroïsche tocht. Dirk, beresterk en een rappe sprinter, heeft uitzicht op de zege. Totdat tijdens het klûnen een schaats beschadigd raakt. Hij stoempt door, maar na de zevende valpartij moet hij met tranen in zijn ogen opgeven. Lydia weet het zeker: “Als hij niet uitgevallen was had niet Evert van Benthem gewonnen maar Dirk.” Over 1987, Thialf is net overdekt. Met 17.000 man op de tribunes wordt Dirk Maarssen Nederlands Kampioen Marathonschaatsen. Na 150 ronden laat hij sterke concurrenten als Dries van Wijhe, Yp Kramer en Jos Niesten in het spreekwoordelijke stof bijten. “En met een interview op tv. Een onvergetelijke ervaring.”

We beginnen ’s morgens met koffie aan de voorkant en draaien met de zon mee naar de achterkant van het huis

BUITENMENS 

Voor hun huis ligt een pontje. Het wordt gebruikt door de paar mensen die op een van de eilanden aan de overkant van het water wonen. Lydia, wat je noemt een buitenmens, wijst. “Kijk, daar is het Balkengat, de doorgang naar de Westeinderplassen. En dit brede deel van de Ringvaart waar we op kijken heet de Blauwe Beugel. Daar links aan de overkant heeft het gelijknamige zwembad gestaan. Rechts daarvan een leegstaand restaurant. Komiek en acteur Piet Bambergen is nog uitbater geweest.” Dat er allerlei plannen voor het gebied zijn, maar niets van de grond komt maakt Lydia niet veel uit. “Mooier dan hier kun je niet wonen. We beginnen ’s morgens met koffie aan de voorkant en draaien met de zon mee naar de achterkant van het huis. Fantastisch.”

De krant zoekt mensen die aan de Ringvaart wonen en hun verhaal willen delen met onze lezers. Of mensen kennen die aan de Ringvaart wonen. Stuur een mailtje naar: hcredactie@bdu.nl.

Door Frans Witteman