GAAF LAND!...

9 maart 2023 om 09:25

Onze immer goedlachse premier heeft deze uitspraak wel eens gedaan over de toestand in ons land. Dat deed hij wanneer er een vergelijking werd gemaakt met een land verderop waar de dingen niet zo goed geregeld waren. Bij de verschijning van deze column is er de dag van de Provinciale Verkiezingen. Welke partij de meeste stemmen gaat krijgen is dan nog niet bekend. Of dat de partij van de goedlachse en immer optimistische premier is, we zullen het meemaken. Ook zullen we het meemaken of de burgers van dit land het ook allemaal zo’n gaaf land vinden. En dan niet uiteraard vanuit de visie van de gemiddelde toerist, die geïnteresseerd rond kuiert, en leuke plekken bezoekt, om vervolgens te denken: best wel een gaaf land.

Misschien dat de 1,3 miljoen mensen, die volgens het CPB in armoede leven, het niet zo’n gaaf land vinden. Of, van de zes op de tien huishoudens, die volgens een onderzoek van het NIBUD, niet kunnen rondkomen. Of, al die mensen die meededen aan het onderzoek van Deloitte, om te zien of zij tot de financieel gezonde dan wel ongezonde mensen behoren. Waarbij er nog gradaties zijn van toereikend of kwetsbaar. Er wordt genoeg onderzoek gedaan, en de uitkomsten zijn dat veel mensen of hun financiële elastiekje tot het uiterste oprekken, of dat dit elastiekje inmiddels geknapt is en onherstelbaar kapot. Waarbij vooral veel jongeren er als de financieel ongezondste groep uitkomen.

Jongeren hebben, volgens de onderzoekers, een kortetermijnfocus betreffende geld. Ze leven volgens een oud adagium: Carpe Diem/ Pluk de dag! Daarnaast worden zij overspoeld door gillende reclames en digitale informatie wanneer je in dan weer uit bent. Je moet wel heel sterk in je sneakers staan om daar weerstand tegen te bieden. Maar niet alleen zij. Veel mensen zijn gevoelig voor trends, hypes en commerciële verlokkingen. En als consument moet je vandaag de dag erg op je hoede zijn bij je inkoop van zeker, voedsel of andere huishoudelijke waar. Want het spook van de krimpflatie waart rond. Minder voor Meer geld is bon ton. 

In mijn eigen huishouden verbaas ik mij over hoe snel dit gaat. Zo at ik laatst kaasburgers die  opvallend dun waren ten opzichte van eerst. Maar natuurlijk wel  voor dezelfde prijs. En dan die verpakkingen die dan wel even groot zijn als altijd, maar wel met minder inhoud dan daarvoor! Een soort optische illusies. Over illusies gesproken. Beste premier R. een illusie= een onwerkelijk beeld van de werkelijkheid. Gaaf land of Gammel land?


VROUWSIMONA…

.