Inwoners zijn zorgvuldig in het scheiden van afval.
Inwoners zijn zorgvuldig in het scheiden van afval. Ton Dijkstra / BDU

Productie restafval
van 200 naar 141 kg

14 maart 2023 om 13:05

Na invoering 'Van Afval Naar Grondstoffen' daalt hoeveelheid

Joost Verhagen

HAARLEMMERMEER Inwoners van Haarlemmermeer zorgen er door het scheiden van afval voor dat er steeds minder vuilnis naar de brandovens moet. Dat heeft het college in een brief aan de gemeenteraad laten weten. Door het uitrollen van het programma 'Van Afval Naar Grondstoffen' (VANG 2020) is de hoeveelheid restafval per inwoner gedaald van 200 kilogram per jaar naar 141 kilogram per jaar. Aan de andere kant wordt er steeds meer gescheiden afval ingezameld. Zo werd er per inwoners meer plastic opgehaald, dat ging van 16 kilo per inwoner per jaar naar 28. De bedoeling van het programma is dat er in 2050 helemaal geen restafval meer wordt geproduceerd, en al het afval opnieuw kan worden omgezet in grondstoffen voor gerecyclede producten.


De manier waarop men binnen het programma VANG afval moet scheiden is verschillend per huishouden. Laagbouwwoningen, veruit de grootste groep, worden voorzien van rolemmers om het eigen afval in te scheiden. Hoogbouw wordt voorzien van ondergrondse containers en afvalparkjes in de buurt, waar men met een pasje het vuilnis kan wegbrengen. Het college verwacht dat dit najaar alle containers geplaatst zijn. De laagbouw is op dit moment van de benodigde rolemmers voorzien


Volgens het college is de grootste uitdaging op dit moment het segment dat zich tussen de laag,- en hoogbouw bevindt. Het is namelijk niet altijd duidelijk in welke straat zich kleine appartementencomplexen van zo'n vier etages bevinden en daarvoor moet telkens een passende oplossing worden gevonden.


Wethouder Mariette Sedee wijst erop dat het directe resultaat van afvalscheiding niet het enige positieve effect is van het programma, maar dat mensen zich ook steeds bewuster worden van de hoeveelheid afval die ze produceren. Volgens Sedee zijn de inwoners van Haarlemmermeer zorgvuldig in het scheiden van afval, waardoor de kwaliteit van het GFTE afval (Groente, Fruit, Tuinafval en Etensresten) erg goed is. Het is volgens Sedee van belang dat dit afval niet in de bruine bakken terecht komt, of bijvoorbeeld in bakken met kleding. Dat zorgt er in dat geval namelijk voor dat een volledige partij afval toch naar de verbrandingsoven moet. En dat is volgens de wethouder niet alleen een erg dure manier van afvalverwerking, maar ook slecht voor het milieu.