De populaire horecagelegenheid komt niet voor in de plannen voor het nieuwe centrum van het dorp.
De populaire horecagelegenheid komt niet voor in de plannen voor het nieuwe centrum van het dorp. Ton Dijkstra / BDU

Badhoevedorpers willen QBeach redden

14 maart 2023 om 10:18

Het is een echte ontmoetingsplek

Joost Verhagen

HOOFDDORP Meerdere inwoners van Badhoevedorp hebben donderdagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad opgeroepen om QBeach in Badhoevedorp te redden van een dreigende sluiting. Volgens de Badhoevedorpers is QBeach 'niet een café, niet een restaurant maar een echte ontmoetingsplek'.


Erik Vermeulen (Forza!) wilde van de insprekende Badhoevedorpers weten hoe het komt dat Qbeach deze sociale functie heeft gekregen, en waarom dat met het dorpshuis niet is gelukt. Volgens veel van de insprekers is het succes van QBeach vooral te danken aan het harde werk van het gezin achter de onderneming, de familie Pen. Het is door de open, sociale houding van de eigenaren dat QBeach volgens de Badhoevedorpers zo'n veilige, succesvolle plek is geworden. Maar de populaire horecagelegenheid komt niet voor in de plannen voor het nieuwe centrum van het dorp, en een vroegtijdige sluiting dreigt. Maar de Badhoevedorpers die QBeach met regelmaat bezoeken zijn nog niet van plan om het erbij te laten zitten. Een petitie die de gemeente oproept om de populaire plek te behouden leverde al bijna 5000 handtekeningen op.

Dat zou niet alleen voor de bezoekers van QBeach zijn, maar ook voor het straatgolftoernooi dat jaarlijks wordt georganiseerd voor het goede doel. Een van de organisatoren van het toernooi vertelde dat QBeach steeds kosteloos ruimte aan het straatgolftoernooi ter beschikking heeft gesteld, en ook nog flinke korting gaf op de maaltijden voor de vrijwilligers. Daardoor kan een groot deel van de opbrengst van het jaarlijkse toernooi naar goede doelen worden overgemaakt. Een vrouw die in Badhoevedorp met ouderen werkt, zegt dat QBeach ook voor haar cliënten een erg belangrijke plek is geworden om niet in een sociaal isolement terecht te komen.

Wethouder Jurgen Nobel gaf in reactie op vragen vanuit de raad aan dat hij onlangs al een praatje heeft gemaakt met Hartger Pen. Hij zei graag op korte termijn een tijdelijke, andere plek voor QBeach te willen vinden, met de hoop dat het op termijn ook een permanent onderkomen kan vinden in Badhoevedorp. Dat zou dan moeten worden opgenomen in de plannen voor een nieuw dorpscentrum. Ook wethouder Charlotte van der Meij gaf aan zich bewust te zijn van de urgentie van het probleem. Er lopen momenteel namelijk nog een aantal juridische procedures over de vergunningen van QBeach.