Filmvoorstelling: oorlogsverhalen 'De Bogaard boerderij' (De Zorg)

14 maart 2023 om 11:51

AALSMEERDERBRUG De boerderij ‘De Zorg’ van de familie Boogaard in Nieuw-Vennep aan de Sloterweg (nu Rijnlanderweg) in Haarlemmermeer speelde in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol voor onderduikers.

In het project ‘Oorlogsverhalen’ heeft CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum ’40-’45 een aantal verhalen van overlevenden en nabestaanden op video vastgelegd. De eerste registratie is het verhaal van Annie van den Bosch over de ‘Jodenboerderij’ tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Zaterdag 25 maart wordt de voorstelling, die circa 10 minuten duurt, op het hele uur afgespeeld. Annie van den Bosch heeft er het boek ‘De Jodenboerderij’ over geschreven, te koop in het museum. Zij zal een deel van de dag aanwezig zijn om vragen te beantwoorden en haar verhaal toe te lichten. Hoe laat is nog afhankelijk van haar agenda van die dag.

JODENBOERDERIJ Zelfs buschauffeurs kenden het adres aan de Sloterweg. Karel en Jo Busnach reisden uit Amsterdam naar Haarlemmermeer om onder te duiken. Zij vroegen de buschauffeur waar ze de Boogaardboerderij konden vinden. De chauffeur antwoordde: ”Oh! de Jodenboerderij?” Onder gegrinnik van de andere passagiers wees hij ze de weg naar de boerderij.

Vooral veel joodse kinderen uit Amsterdam vonden een plek in de boerderij. Er waren soms meer dan 70 onderduikers tegelijk op de boerderij.

Deze voorstelling is goed te combineren met een uitgebreid bezoek aan het CRASH luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45, Aalsmeerderdijk 460 te Aalsmeerderbrug.