Afbeelding
Eros Maggi

Danny Kroes Europees kampioen in Lamborghini Super Trofeo

Autosport

VIJFHUIZEN Het was nog even spannend tijdens de laatste ronde van het Lamborghini Super Trofeo-kampioenschap, maar na de tweede race was het officieel: Danny Kroes is Europees kampioen. De net 20 jaar geworden coureur uit Vijfhuizen had op het circuit van Jerez de la Frontera genoeg aan de vijfde en tweede plaats in de respectievelijke races.

"Ik wist wel dat het dit seizoen goed zou gaan, maar ik had nooit gedacht dat ik kampioen zou worden en zoveel races zou winnen en zo vaak op het podium zou staan", aldus een zeer tevreden Kroes. "Dit helpt in ieder geval om beroepscoureur te kunnen worden. Bij Lamborghini zijn ze te spreken over me. Nu hopen dat ik deze curve volgend seizoen kan continueren."

[INDRUKWEKKEND] De cijfers die de door WoldStream ondersteunde coureur over zijn EK kan overleggen, zijn indrukwekkend. Kroes won vier van de twaalf races, hij stond tien keer op het podium, pakte driemaal poleposition en vier snelste rondes. "En dat in mijn eerste jaar in de GT's. Ik denk dat ik ieders verwachtingen wel heb overtreffen. In ieder geval de mijne."

Hij kneep hem nog wel even op de baan in het zuiden van Spanje, want de snelle coureur van Bonaldi Motorsport moest voor zijn concurrent zien te eindigen. Maar in de eerste race reed hij er op een gegeven moment achter. Dat kwam doordat die achterin zijn Huracán was gereden. Daardoor vielen hij en zijn Russische teamgenoot Sergey Afanasiev terug naar de vijfde plek. "Zij kregen nog wel een waarschuwing, maar dat was alles. Het verschil was toen nog maar drie punten in ons voordeel."

[NIET ZOALS GEWENST] Het zou dus aankomen op de tweede race. Die ging het in eerste instantie niet zoals gewenst. Kroes' teamgenoot, die de start en de eerste stint voor zijn rekening nam, reed achter hun concurrent op de vijfde plaats. "Maar toen kregen zij een klapband. Sergey bracht de auto op de vijfde plaats naar binnen en ik stapte achter het stuur wetende dat we in principe kampioen waren. Daarom heb ik geen risico's genomen." Niettemin werkte hij zich op naar de tweede plaats, achter de andere auto van zijn team, die de race won.

Met de titel op zak deed hij na het weekend op hetzelfde circuit ook mee aan de Super Trofeo World Final, het WK Super Trofeo. Omdat zijn team wist dat er nog meer in de auto zat, werd de afstelling van de Huracán aangepast. De snelheid was dik voor elkaar, maar helaas verloor Kroes tijdens de eerste race remdruk. Hij reed op dat moment op de derde plaats. "Ik kon nog wel net genoeg remmen om de auto binnen te brengen om hem aan mijn teamgenoot over te geven. Maar uiteindelijk stopten de remmen er mee en kwam hij tot stilstand in de grindbak. Als je op drie ligt, wil je niet opgeven. Je valt liever uit dan je opgeeft."

[BESTE VAN HET JAAR] Tijdens de tweede race nam Afanasiev de eerste stint voor zijn rekening. Begonnen van plek acht kwam de Rus ook op die plaats binnen voor de rijderswissel. Daarna reed Kroes de auto naar plek drie en finishte hij op 1,5 seconde van de winnaar. "Dat was één van mijn beste races van dit jaar. Dat ik op de World Final nog een podium heb gepakt, is goed om jezelf te laten zien."

Nu zijn seizoen erop zit, gaat Kroes zich richten op 2020. Het enige dat hij daarover al weet, is dat hij GT3 zal rijden. "Ik zal de komende maanden gesprekken hebben met Lamborghini. Ik verwacht dat ik in januari weet wat mijn programma wordt voor komend seizoen."

Danny Kroes (derde van links) viert de titel.
Afbeelding
advertentie