Afbeelding
Rinus VEEKAY PR / Ed Carpenter Racing

Eerste zege autocoureur Rinus van Kalmthout in IndyCar Series

Autosport

INDIANAPOLIS Autocoureur Rinus van Kalmthout heeft in de IndyCar Series zijn eerste overwinning behaald. De 20-jarige Noord-Hollander kwam in zijn Chevrolet na 85 ronden als eerste over de finish in de GMR Grand Prix in Indianapolis. Hij had een voorsprong van bijna 5 seconden op de Fransman Romain Grosjean. De Spanjaard Alex Palou kwam als derde binnen, op 15 seconden van de glorieuze winnaar.

Van Kalmthout, die in het Amerikaanse circuit ‘VeeKay’ wordt genoemd, was vanaf de zevende startplek aan de race begonnen. Poleposition was voor Grosjean, de voormalige Formule 1-coureur die vorig jaar aan de dood ontsnapte bij een zware crash tijdens de Grote Prijs van Bahrein. Hij kwam levend uit zijn hevig brandende autowrak, maar kon aan de laatste F1-races van het seizoen niet meer meedoen door brandwonden aan zijn handen.

Grosjean reed 44 ronden aan de leiding in Indianapolis. Van Kalmthout voerde het veld 33 ronden aan. Hij finishte eerder dit seizoen als zesde, negende, twintigste en negende.

‘Veekay’ had zijn eerste triomf na de kwalificatie al min of meer voorspeld. “Ik moet zes auto’s passeren om te winnen. Ik heb voor grotere uitdagingen gestaan”, liet hij vrijdag op Twitter zelfbewust weten.

Van Kalmthout sloot vorig jaar zijn eerste seizoen in de IndyCar af op de veertiende plek van het eindklassement. Daarmee was hij de beste ‘rookie’ (debutant) van het jaar.

advertentie
advertentie