Afbeelding
Eigen foto

Rinus van Kalmthout op eerste startrij tijdens Indianapolis 500

24 mei 2021 om 07:00 Autosport

INDIANAPOLIS In navolging van Arie Luyendyk is Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout de tweede Nederlander ooit die tijdens de legendarische Indianapolis 500 vanaf de eerste startrij mag vertrekken. De 20-jarige Nederlander liet tijdens de Fast Nine-sessie een derde tijd noteren.

Dankzij het veroveren van de vijfde positie tijdens de eerste dag van kwalificatie voor de Indianapolis 500 mocht VeeKay op zondagmiddag (lokale tijd) aantreden voor de Fast Nine-sessie. Daarin streden de snelste negen rijders van de zaterdagsessie om de felbegeerde poleposition. Met een gemiddelde snelheid van 231,511 mijlen per uur – 372,581 kilometer per uur – voltooide VeeKay zijn vier verplichte kwalificatieronden. Het gemiddelde bleek goed voor een derde startpositie.


VeeKay is de beste coureur met Chevrolet-aandrijving. Tijdens de kwalificaties op zaterdag moest Chevrolet het onderspit delven ten opzichte van de superieure concurrent Honda – zeven van de negen deelnemers aan de Fast Nine beschikten over een Honda-motor. Enkel VeeKay en diens teambaas en -genoot Ed Carpenter wisten het met Chevrolet-power tot de beste negen te schoppen. Carpenter, die in het verleden tot driemaal toe poleposition voor de Indianapolis 500 scoorde, kwam tijdens het allesbepalende slotsegment van de kwalificatie overigens tot een vierde plaats.


Voor VeeKay is startplaats drie een verbetering van de prestatie van vorig jaar. Tijdens zijn eerste deelname aan de Indianapolis 500 vertrok VeeKay namelijk vanaf de vierde positie. Polesitter voor de belangrijkste wedstrijd van het NTT INDYCAR Series-seizoen is regerend kampioen Scott Dixon. De Nieuw-Zeelander liet een gemiddelde van 231,685 mijlen per uur (372,861 kilometer per uur) noteren. Tussen Dixon en VeeKay nestelde Colton Herta zich op een tweede positie voor de Greatest Spectacle in Racing.


De Rookie of The Year van het NTT INDYCAR Series-seizoen 2020 heeft dankzij zijn prestatie een bijzonder record te pakken. Met 20 jaar en 254 dagen is VeeKay de jongste coureur uit de 105-jarige historie van de Indianapolis 500 die vanaf de voorste startrij vertrekt.

Voor de tweede keer in de geschiedenis van de Indianapolis 500 vertrekt er een Nederlander vanaf P3. Dit gebeurde eerder in het jaar 1990, toen Arie Luyendyk vanaf die startpositie zijn eerste van twee Indy 500-zeges boekte.


Tevens is VeeKay een plaats gestegen in de tussenstand om het IndyCar-kampioenschap. De top negen van de Indy 500-kwalificatie krijgt namelijk bonuspunten. Zodoende staat de teller van VeeKay nu op 142 punten, waarmee hij de vijfde plaats bezet.


“Het was op het randje, maar ik hield mijn voet op het gaspedaal”, blikt VeeKay vanaf de Indianapolis Motor Speedway terug op zijn spectaculaire Fast Nine-run, waarin hij tijdens het laatste rondje in bocht één een heftig moment van overstuur meemaakte. “Van tevoren wist ik dat de eerste bocht het lastigste was. Als ik daar maar eenmaal doorheen was, dan zouden de andere drie bochten me relatief gezien eenvoudiger liggen.”


“Deze vier ronden waren de beste vier ronden die ik ooit heb gereden. Ik ben ontzettend blij dat ik de #21 Bitcoin Chevrolet op de voorste startrij heb gekregen. Ed Carpenter Racing heeft het geweldig gedaan. Mijn teambaas Ed start aan de binnenkant van de tweede rij op startplaats vier, en samen zijn we de beste Chevrolet-rijders. Ik wil Chevrolet graag bedanken, want ik was blij met de motor. Nu wil ik uiteraard voor de melk en de Borg Warner Trophy gaan!”

De 105th Running of the Indianapolis 500 Presented by Gainbridge wordt volgende week zondag, 30 mei, verreden. Ziggo Sport Racing zal vanaf 18.00 uur Nederlandse tijd verslag doen van deze wedstrijd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie