Afbeelding
PR

Vierde plaats voor Rinus VeeKay in Detroit

13 juni 2021 om 10:13 Autosport

HOOFDDORP Voor de tweede keer dit seizoen heeft Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout een wedstrijd in de NTT INDYCAR Series afgesloten met een podiumfinish. De 20-jarige Nederlander stuntte in Detroit met een tweede plaats. 

Na de drukke meimaand, waarin wedstrijden op de Indianapolis Motor Speedway centraal stonden en VeeKay zijn eerste overwinning in de NTT IndyCar Series boekte, werd er een korte pauze ingelast om op adem te komen. Gedurende het tweede weekend van juni vormt The Raceway at Belle Isle Park het strijdtoneel van de hervatting van het IndyCar-seizoen. Race zeven en acht vinden plaats op het stratencircuit in Detroit, Michigan.

Tijdens de kwalificatie voor het eerste bedrijf, de Chevrolet Detroit Grand Prix Race 1, noteerde VeeKay een twaalfde tijd. De #21 SONAX Chevrolet mocht de eerste wedstrijd in Detroit zodoende aanvangen vanuit de buitenzijde van de zesde startrij. VeeKay en diens team, Ed Carpenter Racing, opteerden vanwege de uit trainingsronden vergaarde informatie voor een driestopstrategie. Zodoende bezocht VeeKay al na drie van de zeventig raceronden de pitstraat voor zijn eerste onderhoudsbeurt. Gepoogd werd om via een undercut een weg naar voren te banen.

Kort na VeeKays tweede pitstop werd de wedstrijd opgeschrikt door een zwaar ongeval van Felix Rosenqvist. De Zweedse coureur crashte dusdanig hard dat de wedstrijd voor meer dan een uur werd stilgelegd. Reparatiewerkzaamheden aan de baanomheining bleken noodzakelijk. Rosenqvist werd afgevoerd naar het ziekenhuis, maar was bij kennis en maakt het naar omstandigheden goed.

Door de code-rood werden tactische beslissingen teniet gedaan – VeeKay bleek één van de spekkopers, doordat hij kort voor de zware crash van Rosenqvist juist was gestopt voor banden en brandstof. De Nederlander vond zichzelf na een reshuffle terug op de vijfde plaats, en dankzij twee inhaalmanoeuvres lag VeeKay zelfs op podiumkoers. Een van de achterblijvers leek een vitale rol te gaan spelen in de strijd om plaats drie, welke VeeKay uitvocht met Takuma Sato. De Japanse coureur kon langszij komen doordat achterblijver Kellett zich met de actie bemoeide. VeeKay zakte zodoende naar plaats vier.

De Rookie of The Year van het seizoen 2020 kreeg echter een herkansing dankzij een tweede rodevlagsituatie, welke werd afgekondigd na een crash van Romain Grosjean. De magnitude van dit ongeval was minder zwaar dan die van Rosenqvists incident - de wedstrijdleiding kondigde enkel een code rood af, zodat er niet gedurende een neutralisatie werd gefinisht.

Bij het hervatten van de actie greep VeeKay tegenstander Sato direct bij het nekvel, om tegelijkertijd te profiteren van het wegvallen van leider Will Power. Zodoende finishte de Nederlander de race op een prachtige tweede plek.

De eerste wedstrijd op The Raceway at Belle Isle Park werd gewonnen door Marcus Ericsson. Zodoende zijn de eerste zeven races van het NTT INDYCAR Series seizoen 2021 gewonnen door zeven verschillende coureurs.

“Dat was een gekkenhuis”, spreekt VeeKay vanuit Detroit. “Ik ben ontzettend blij met dit resultaat, dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht na de kwalificatie. De auto was vandaag echt top, net zoals de Chevrolet-motor, trouwens. Ik kreeg alle mogelijkheden om naar voren te rijden en heb daar gebruik van gemaakt. Vooral de laatste inhaalactie stemt mij bijzonder tevreden, toen ik Sato na de tweede herstart pakte!”

VeeKay had naar eigen zeggen iets zuiniger op banden en brandstof kunnen zijn, maar wijst op het feit dat hij nog nooit op The Raceway at Belle Isle Park reed. “Ik had nog geen ervaring met het racen op dit circuit, in de Road To Indy kwamen we hier immers niet. Ik heb iets teveel van de banden gevraagd in het begin van de laatste stint, maar desalniettemin heb ik in deze wedstrijd een tweede plaats uit het vuur gesleept.”

“Je weet dat er in Detroit veel kan gebeuren, en meestal gebeurt dat ook. Te allen tijde moet je klaarstaan om te maximaliseren en dat is precies wat wij vandaag hebben gedaan. Morgen kan het precies nog één plekje beter en dat is dan ook mijn doel. Ik realiseer me dat het wederom een slijtageslag zal worden, maar ik zal er alles aan doen om ook in die fontein te staan!”, besluit VeeKay strijdvaardig.

Op zondag wordt de actie in Detroit vervolgd. In de ochtenduren wordt er gekwalificeerd voor de Chevrolet Grand Prix Race 2 op The Raceway at Belle Isle Park. De start van het tweede bedrijf vindt plaats om 12.40 uur lokale tijd, het is dan 18.40 uur in Nederland. Twitter rinusveekay.com Instagram Instagram Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem dan contact op met René Oudman (+316 512 14 052). Foto: IndyCar Media/ Matt Fraver Dit persbericht is geproduceerd door ALLROUND.

Wilt u weten hoe u uw voorkeuren voor het ontvangen van deze e-mails kunt veranderen?

U kunt hier uw voorkeuren veranderen of afmelden voor deze e-mails.

Indien deze e-mail verkeerd geadresseerd is, verzoeken wij u vriendelijk deze e-mail zo snel mogelijk retour te sturen en te verwijderen.
--------------------------------------------------------------------
De informatie in dit e-mail-bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Verstrekking aan en gebruik door anderen is niet toegestaan.
Door de elektronische verzending van het bericht kunnen er geen rechten worden ontleend aan de informatie.

Eventuele bijlagen die beveiligd zijn met wachtwoorden of anderszins versleuteld, zijn niet gecontroleerd op virussen. Het is verstandig dit alsnog te doen.

BDU aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor het ontstaan van enige vorm van schade door of ten gevolge van dit bericht..

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie