Afbeelding
Marijn van Kalmthout

Rinus van Kalmthout noteert derde hoogste snelste tijd ooit in kwalificatie Indy 500

21 mei 2022 om 20:22 Autosport

INDIANAPOLIS Tijdens de kwalificatie voor de Indy 500 heeft Rinus van Kalmthout voor een sensatie gezorgd. De oud-Hoofddorper reed met zijn oranje bolide rond met een gemiddelde snelheid 233,655 mijl per uur (375,311 kilometer per uur). Dat was goed voor derde hoogste snelheid die ooit is gereden in een kwalificatie op de baan van de Indianapolis Motor Speedway.

In de rijke, 106-jarige geschiedenis van de Indianapolis 500, een evenement waaraan ieder jaar 33 coureurs deelnemen, zijn er slechts twee snellere kwalificatieruns geweest. Enkel landgenoot Arie Luyendyk en de betreurde Scott Brayton wisten in 1996 nog iets sneller te gaan dan VeeKay vandaag (zaterdag) deed.

“Ik ben wel heel tevreden”, laat VeeKay met gevoel voor understatement vanaf de Indianapolis Motor Speedway weten. “De condities waren goed, dat was natuurlijk wel lekker, maar de wagen lag ook gewoon nagenoeg perfect. Er valt nog wel wat uit te halen voor de sessies van morgen, maar ik kan zeker stellen dat dit een lekker begin is!”

“Een eerste plaats is altijd mooi en om op P1 te staan op de Indianapolis Motor Speedway is heel bijzonder, maar ik moet mijn aandacht wel bij de kwalificatie houden. We zitten bij de eerste twaalf, maar morgen worden de startposities pas duidelijk. Er zijn nog twee sessies te gaan en daarin moet ik foutloos zijn. Als ik dat ben, kan ik meedingen naar de poleposition. Een plaats op de voorste startrij moet sowieso binnen onze mogelijkheden liggen.” 

Tijdens zijn eerste twee optredens bij de Indianapolis 500 kon VeeKay rekenen op de steun van onder meer zijn ervaren teambaas Carpenter, maar tegenwoordig weet de talentvolle twintiger zijn eigen pad moeiteloos te vinden. “Het is een soort flow waarin ik me bevind, ik weet wat ik aan het doen ben.”

Nu VeeKay de derde positie op de eeuwige ranglijst bezet, is het verleidelijk om naar het all-time snelheidsrecord van Arie Luyendyk te kijken (236,986 mijl per uur gemiddeld over vier rondjes), maar VeeKay weet dat zijn landgenoot ten tijde van de recordrun veel meer motorvermogen had. “Normaliter blijft het record van Arie nog minstens een jaartje staan, want we zitten er ruim drie mijlen vanaf. We kunnen er natuurlijk wel een Nederlandse 1-2 van maken, als ik morgen nog iets harder ga!”, besluit VeeKay strijdvaardig.

De kwalificatie voor de 106th Running of the Indianapolis 500 presented by Gainbridge wordt zondag vervolgd met de Fast Twelve- en de Fast Six-sessie. Omdat VeeKay in het eerste kwalificatiesegment de snelste rondetijden liet noteren, mag de Nederlander morgen als laatste de baan betreden. Het allesbepalende kwalificatieslot begint rond 22.30 uur Nederlandse tijd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie