Afbeelding
Rinus VEEKAY PR

Domme pech berooft VeeKay in Nashville van mogelijke podiumplek

8 augustus 2022 om 14:01 Autosport

NASHVILLE Een nieuwe toptienklassering lag binnen handbereik, zelfs een podiumfinish behoorde tot de mogelijkheden. Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout kreeg tijdens de Big Machine City Grand Prix in de straten van Nashville echter met domme pech te maken, waardoor hij de veertiende wedstrijd van het NTT INDYCAR Series-seizoen besloot op P12.

Voorafgaand aan de race bestonden er binnen Ed Carpenter Racing twijfels over de afstelling rondom de harde Firestone-band op het stratencircuit. De Hoofddorper zelf had echter wél een goed gevoel bij de zogenaamde blacks en zodoende werd er gekozen om op de harde band te starten. Al na enkele ronden bleek de angst omtrent de afstelling inderdaad overbodig. VeeKay liet over de boardradio weten een goed gevoel in de wagen te hebben, waarop hij vervolgens bij verschillende van de liefst acht neutralisaties toesloeg bij na een herstart.

Op de voor VeeKay zo kenmerkende wijze werden concurrenten ijskoud aan de kant gezet. Na de eerste neutralisatie vloog de Nederlander twee tegenstanders voorbij, de herstart na de derde gelevlagsituatie werd bekroond met andermaal twee geslaagde inhaalmanoeuvres en ook na de vijfde caution schoot hij in zijn oranje gekleurde bolide uit de startblokken. Kort na het halverwegepunt vond VeeKay zichzelf terug op een zesde plaats, met zicht op meer.

Dat meer bleef helaas achterwege. Na een pitstop om verloren tijd te consolideren na een klein remfoutje van de Hoofddorper, bevond tegenstander Rahal, die na een crash eerder in de wedstrijd al ruim twintig ronden als uitvaller in de pitstraat had doorgebracht, zich ineens weer op de baan. Toen Rahal zijn beschadigde wagen niet uit de muur kon houden, blokkeerde de Amerikaan de weg voor de aanstormende VeeKay. Deze kon geen kant meer op en botste tegen de wagen van Rahal aan.

“Het was zo’n super goede race”, laat VeeKay naderhand vanuit Nashville weten, “en dan gaat ineens alles fout. Over mijn eigen optreden ben ik zeer tevreden, maar ik vind het jammer dat er geen beter resultaat uit is gerold. Halverwege de wedstrijd reed ik voor Scott Dixon en hij heeft de wedstrijd uiteindelijk gewonnen. Dat had ik kunnen zijn, maar ik had vandaag niet het benodigde geluk.”

“Wat betreft de strategie merkte ik dat de zachte band niet bijzonder lang mee ging. Daarom vroeg ik het team of ik op de harde band kon starten en of ik die gedurende de race vaker kon gebruiken. Die harde band bleek achteraf ook het beste voor ons. Het is balen wat er op het einde gebeurde, want we waren vandaag supersnel.”

De volgende race, te weten de Bommarito Automotive Group 500 op de World Wide Technology Raceway van Gateway in Madison, Illinois, vindt plaats op zaterdag 20 augustus. Zodra de groene vlag wordt gezwaaid is het in Nederland echter al zondag: de start vindt plaats kort na de klok van 00.00 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie