Solinne Kuiper kan als 15-jarige een prima balletje slaan.
Solinne Kuiper kan als 15-jarige een prima balletje slaan. Aangeleverd

Talent Solinne Kuiper (15) golfster van het jaar

23 januari 2023 om 10:52 Overig

HAARLEMMERMEER De pas 15-jarige Solinne Kuiper is uitgeroepen tot golfster van het jaar in Haarlemmermeer. Kuiper is één van de weinigen in Nederland die een ‘single golfhandicap’ heeft. Uit handen van voorzitter Willem de Vries van de Haarlemmermeersche golfclub kreeg ze naast de oorkonde en penning van verdienste, een gereserveerde parkeerplaats op de golfclub. “Ik heb alleen nog geen rijbewijs”, aldus het Hoofddorpse jeugdige golftalent.

“Ik zal met liefde mijn fiets erop neerzetten als ik wat tussenuren van school heb en dan even snel naar de drijving ga om wat te slaan”, grapt Kuipers tijdens haar uitreiking. Haar school, Atheneum Hageveld, zit ‘om de hoek’. “Dus jullie zien mijn fiets met knalgele fietskrat wel in het parkeervak staan naast het clubhuis, dan weten jullie dat ik een balletje aan het slaan ben.”

Nederland kent zo’n 410.000, hoofdzakelijk mannelijke, golfers. Een beginnend golfer heeft een zogenoemde ‘handicap 54’. Hoe beter iemand in het spel is, hoe lager de handicap. Weinig mensen weten de twee handicapcijfers terug te brengen naar één cijfer, of te wel naar een ‘single handicap’. Dit lukt maar twee procent van de Nederlandse golfers.

Solinne Kuiper heeft momenteel handicap 3,8 en behoort daarmee tot een select groepje Nederlanders met een handicap van vier of lager. Door haar lage handicap en leeftijd wordt ze gevraagd om mee te spelen in de Nederlandse Damescompetitie als in de Jeugdcompetitie.

Solinne komt niet uit een ‘golf familie’. “Ik ben de jongste van drie en mijn ouders zochten voor mijn oudste broer, die een vorm van autisme heeft, een sport wat geen standaard ‘team-sport’ is, maar wel eentje waarmee hij ‘onder de mensen’ komt en bij voorkeur veel buiten bent. Golf bleek een uitkomst.”

Kleine kinderen kopiëren graag en Solinne bleek hier een kunst van te maken. Toen ze als zesjarige mee ging naar de lessen van haar broer en een golfclub mocht vasthouden, bleek ze de swing, de golfslag, verbazend perfect na te kunnen doen. “En nu is golf mijn lust en leven en doe ik niets liever.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie