Fietsen in een peloton is gezellig, het houdt elkaar uit de wind en helpt elkaar waar nodig.
Fietsen in een peloton is gezellig, het houdt elkaar uit de wind en helpt elkaar waar nodig. Archief

Fietsen in groepsverband wint aan populariteit, RTC Hoofddorp biedt gevarieerde routes aan

14 september 2023 om 08:00 Overig

HAARLEMMERMEER Het aantal wielersporters in Nederland is toegenomen tot meer dan 900.000. Steeds meer mensen wielrennen, mountainbiken of gravelbiken, blijkt uit onderzoek van wielersportbond NTFU in samenwerking met Ipsos. Wat opvalt is dat de helft van de vrouwen in de wielersport jonger dan 35 jaar is. Bij de mannen is dit 23 procent. 

Het aantal leden van wielervereniging RTC Hoofddorp blijft echter gelijk en zit rond de honderd. “Via proefritten en clinics proberen we potentiële leden met onze vereniging kennis te laten maken”, vertelt Cora Verkaart, zij lid communicatie van RTC.

TOERTOCHT

Zo’n 350.000 wielersporters deden vorig jaar mee aan een toertocht. Dat zijn er 50.000 meer ten opzichte van 2019. Toch verschijnen fietsers minder vaak aan de start. Het gemiddeld aantal tochten dat een wielersporter per jaar rijdt, daalt van 5 naar 4. Daarmee daalt ook het aantal starts van 1,5 miljoen naar 1,4 miljoen.

Toch ziet wielersportbond NTFU dat toertochten nog steeds populair zijn. 73.000 wielersporters zijn van plan om binnen nu en één jaar een toertocht te rijden. Vooral de kleinschalige tochten die door wielerclubs georganiseerd worden, zijn in trek. 

CENTRAAL

RTC Hoofddorp is zo’n club die wekelijks toertochten organiseert. “We zijn ontstaan uit RTC Fokker met een startplaats bij Wink in Oude Meer”, vertelt Cora Verkaart. “Toen Fokker failliet ging heeft het bestuur destijds voor Hoofddorp gekozen. Dit ligt centraal in Haarlemmermeer waardoor we ook leden hebben die vanuit onder andere Nieuw-Vennep, Vijhuizen, maar ook Hillegom en Bennebroek die naar ons toekomen.” Hoofddorp ligt tevens dicht bij het groene hart en de zee. “Dus we kunnen gevarieerde routes aanbieden.” 

De meeste leden van RTC Hoofddorp rijden allemaal op een racefiets. Een aantal heeft daarnaast een gravelbike of MTB die ze gebruiken tijdens de winterritten. “Ook wel soepritten genoemd, omdat we naderhand soep serveren”, aldus Verkaart.

LEUK

Dat het aantal wielersporter is toegenomen, verbaasd Cora Verkaart niet. “Fietsen in het algemeen leuk omdat je wat ziet van je omgeving en buiten actief bezig bent. Gezamenlijk fietsen in een peloton is daarnaast gezellig, je houdt elkaar uit de wind en helpt elkaar waar nodig. Samen uit, samen thuis.”

De uitgestippelde routes en de verschillende groepen (snelheid en afstand) waaruit elke zondag valt te kiezen, maakt het plaatje compleet. Van begin maart tot eind oktober worden er wekelijks in groepsverband toertochten gereden. In verschillende groepen en op verschillende niveaus. “De tochten vertrekken altijd vanaf het ‘ons’ clubhuis s.v. Lotus in Hoofddorp. Van daaruit gaan we naar alle windstreken.”

UITGESTIPPELDE ROUTES

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers die nu wekelijks aan de start verschijnen is 55+. Dat ligt hoger dan het landelijke gemiddelde volgens de NTFU. “De doelgroep voor nieuwe leden ligt bij ons tussen de 35 en 50 jaar. Maar we hebben ook leden die jonger zijn dan 35. Echter, iedereen vanaf 18 jaar is welkom. Verder zien wij wel dat vrouwen, wanneer ze zich aansluiten bij de club, vaker kiezen voor een groep gericht op vrouwen.”

Potentiële leden kunnen elke zondag kiezen uit uitgestippelde routes en verschillende groepen qua snelheid en afstand. “Maar altijd samen uit, samen thuis. Dat betekent dus ook dat we allemaal wachten op het repareren van een lekke band. Daarbij zijn er altijd genoeg handen om te helpen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie