Sprinter Bowien Jansen (op de foto links) is volledig hersteld van haar blessure die ze vorig jaar november opliep.
Sprinter Bowien Jansen (op de foto links) is volledig hersteld van haar blessure die ze vorig jaar november opliep. Bowien Jansen

Herstelde Jansen weer topfit

Sport/sport

HOOFDDORP Ze werd Haarlemmermeerse Sporttopper van 2017 en won in datzelfde jaar de prestatiebeker voor haar PR op de 60 meter. Sprinter Bowien Jansen is een groot talent op de 60, 100 en 200 meter. Op Papendal traint ze dagelijks op haar techniek en snelheid, want Jansen is zich bewust dat het in de top draait om details. "Als ik in mijn blok zit, dan heb ik vaak al een bepaald adrenalinegevoel. Hardlopen gaat om honderdsten, dus ik moet heel scherp zijn met mijn reactietijd, zodat mijn start goed is."

[DOORZETTER] De Hoofddorpse topsporter was al op jonge leeftijd sportief. "Ik heb heel lang aan turnen gedaan, maar dat kon toen niet meer vanwege de middelbare school. Toen ben ik daarmee gestopt en ging ik naar andere sporten kijken. Alleen ik ben eigenlijk niet zo'n teamsporter, dus ik kwam op atletiek uit, want dat is lekker individueel." Het leven van Jansen ging echter niet altijd over rozen. In oktober 2011 stelden artsen de diagnose ziekte van Crohn vast. Ze kon door de bijbehorende reumatische gewrichtsklachten en bijwerkingen van de medicatie niet meer lang staan, waardoor ze met atletiek moest stoppen.

Na een lang traject herstelde Jansen en keerde ze terug op haar geliefde atletiekbaan. "De ziekte kan nooit meer helemaal weggaan. Normaal heb je medicatie nodig om het rustig te houden, maar inmiddels zit ik ruim drie jaar niet meer aan de medicatie en gaat het goed." Jansen haalt tijdens haar sportprestaties ook kracht uit haar ziekte. "Ik zet nu denk ik meer door en denk niet bij de eerste, de beste tegenslag: laat maar. Dat doorzettingsvermogen heeft de ziekte me vooral gebracht."

[GEBROKEN SEIZOEN] Jansen zag afgelopen seizoen in het water vallen, toen ze in november geblesseerd raakte. "Dat was in het blok dat ik mijn basis leg. Toen is er overhaast besloten dat ik toch voor het indoorseizoen moest gaan en heb ik na twee weken trainen een NK gelopen. Dat was niet zo handig, waardoor ik helemaal opnieuw kon beginnen." Aan het eind van het seizoen deed Jansen toch nog vier wedstrijden mee. "Ik heb er het maximale uitgehaald, maar ik merkte wel dat ik een bepaald stukje trainingsarbeid miste. Toch heb ik een PR gelopen. Deze stond eerst op 11,76 seconden en nu liep ik 11,59. Dat was een ruim persoonlijk record."

[VERWACHTINGSVOL] Die vorm hoopt Jansen aankomend seizoen door te trekken. Ze startte vorige week met trainen en is erop gebrand om een constant atletiekjaar bij de senioren neer te zetten. "Ik verwacht van mezelf dat ik naar het EK U23 ga voor de 100 of 200 meter óf allebei. En ik hoop dat er een estafetteteam daarheen gaat. Daarnaast wil ik harder gaan op de 100 meter. Met indoor heb ik m'n doel om de NK-finale te bereiken en zo hoog mogelijk te eindigen. Afgelopen seizoen werd ik daar namelijk achtste, dus ik wil boven die plaats eindigen." Tot slot heeft Jansen een duidelijk doel voor de toekomst. "Ik wil in 2024 de Olympische Spelen bereiken met het estafetteteam."

advertentie